Attilâ İlhan'ın 'Sokaktaki Adam' romanında yeniden kavramlaştırma: İmge
Reconceptualization in Attilâ İlhan's 'The Man On The Street' novel: Image
  1. Tez No: 626911
  2. Yazar: TUĞÇE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN RÜŞTÜ KARABEYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Attilâ İlhan, Yeniden Kavramlaştırma, İmge, Metafor, Benzetme, Attilâ Ilhan, Reconceptualization, Image, Metaphor, Analogy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315
Özet
Bu çalışmada, Attilâ İlhan'ın“Sokaktaki Adam”romanındaki yeniden kavramlaştırmaların tespiti amaçlanmıştır. Kavramlaştırmaların tespiti, yazarın imgesel üretim kabiliyetini ortaya koyması bakımından önem arz eder. Bu nedenle imgesel değer taşıyan yeniden kavramlaştırmaların şiir türünde olduğu gibi roman türündeki kullanımına da dikkat çekmek gerekir. Yapılan incelemede uygulanan metot, bu yeniden kavramlaştırmaların nasıl, yani yazar tarafından hangi varlıklar üzerinden gerçekleştirildiği ve niçin, yani hangi amaçla bu yeniden kavramlaştırmalara gidildiği şeklindedir. Uygulanan metodun, araştırma ve okumalar ışığında mecaz/metafor, benzetme ve tasvir sanatları çerçevesinde romandaki imge kulanım çeşitliliğini ve yazarın imge üretimindeki yetisini ortaya çıkarmamızdaki katkısı oldukça büyüktür.
Özet (Çeviri)
In this study, reconceptualizations in Attilâ Ilhan's novel“Sokaktaki Adam”were aimed to be determined. The determination of reconceptualizations is essential in terms of demonstrating the author's ability to produce images. Therefore, it is necessary to draw attention to the use of imaginative reconceptualization in the genre of the novel as well as in the genre of poetry. The method applied in this research focused on/stated how these reconceptualizations were applied by the author in which entities and why, for what purposes these reconceptualizations were applied. In the light of the study and reading, the method applied in this research greatly contributes to revealing the diversity of the image usage in the novel and the author's ability to produce images within the framework of metaphor, analogy, and the depiction arts.