Doğal afetlerde sosyal çalışmacının görevlerinin değerlendirmesi
Assessment of the duties of social worker in natural disasters
- Tez No: 626945
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET GALİP YOLCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Çalışmacı, Afet, Deprem, Sosyal Hizmet, Afet Yönetimi, Yardım, Social Worker, Social Service, Disaster, Earthquake, Assistance, Disaster Management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Afetler oluştuğu bölgedeki toplumu olumsuz etkiler ve yaşam koşullarını en alt seviyeye indirir. Tarihin her döneminde karşımıza çıkan afetler doğa kaynaklı olduğu gibi insan kaynaklıda olabilir. Toplum afetlerle baş edebilmek için çeşitli politikalar geliştirir. Ülkemizde afet çalışmaları afet öncesi, sırası ve sonrası olarak uygulanır. Fakat yapılan çalışmaların çoğu afet sonrasına odaklanmıştır. Oysa afet öncesi alınacak önlemler birçok sorunu daha yaşanmadan ortadan kaldırmak konusunda kolaylık sağlayacaktır. Afet öncesi çalışmaları, geniş bir perspektiften değerlendirmek ve birçok bilim dalının ortak paydada buluşmasını sağlamak gerekir. Ancak bu şekilde bir doğa olayının afete dönüşmesi engellenebilir. Yeni kanun düzenlemeleri, yerel yönetimlerin denetimlerle güvensiz yapı stokunun değiştirmesi, işinin ehli ve eğitimli inşaat sektörüyle daha düzenli ve güvenli yapılar ve beklide en önemli kısmı bilinçli ve afetler konusunda eğitimli bir toplumla zararı en aza indirgeyebiliriz. Afet sonrası yapılan yardımlar kişilere bahşedilen bir zorunluluk gibi değil insani yaşam şartlarını devam ettirebilecekleri, afetten önceki yaşamlarına yakın veya daha iyi şartları sağlamayı amaçlamak gerekir. Bu çalışmada afet kavramını, afetle ilgili yasal düzenlemeleri ve afetlerde sosyal çalımcının ve sosyal hizmetlerin önemine bilgilere yer verilmiştir
Özet (Çeviri)
Disasters adversely affect the society in the region and minimize the living conditions. Disasters that occur in every period of history can be human as well as nature. Society is developing various policies to deal with disasters. In our country, disaster studies are implemented before, during and after the disaster. However, most of the work has focused on post-disaster. However, pre-disaster measures will help alleviate many problems before they occur. It is necessary to evaluate pre-disaster studies from a broad perspective and to ensure that many disciplines meet in a common place. Only in this way can a natural event be turned into disaster. It can minimize the damage caused by the new regulations, change the stock of insecure buildings by local authorities, more organized and safer structures with a skilled and educated construction sector, and possibly the most important part of a conscious and educated society about disasters. Post-disaster relief is not an obligation granted to individuals, but rather aims to provide conditions that are close to or better than their pre-disaster life in which they can maintain human living conditions. In this study, the concept of disaster, legal regulations related to disaster and the importance of social worker and social services in disasters are given information.