Klinikte kullanılan kirschner teli ve matkap uçlarının kemikte oluşturduğu nekrozun histopatolojik incelenmesi, deneysel araştırma
Histopathologic assesment ofosteonecrosis while drilling of bone with krischner wires and drill bits as used in clinics, experimental study
  1. Tez No: 626946
  2. Yazar: HÜSEYİN OLGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE ÇULLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kirschner Telleri, Termal Osteonekroz, Termografi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç. Ortopedik cerrahide Kirschner telleri sıklıkla kullanılmaktadır. Kullanılan Kirschner tellerinin(K-teli) termal osteonekroz oluşturması ise en büyük dezavantajdır. Oluşan osteonekrozu azaltmak amacıyla birçok çalışma yapılmıştır. Çalışmamızda iki farklı dönme hızlarında üç farklı uçlu K-tellerinin ve bir matkap ucunun oluşturacağı ısının ve osteonekrozun incelenmesi amaçlanmıştır. Mateyal ve Metod: Çalışmamızda ağırlıkları 2700-3300 gr arasında olan 16 adet dişi Yeni Zellanda türü tavşan kullanıldı. Denekler genel anestezi altında steril olarak hazırlandıktan sonra uyluk lateralden yapılan kesi ile girildi. Femur diafizineproksimalden distale 1.0 mm kalınlıkta trokar, süngü, kesilmiş künt K-tellerive matkapucu ile delikler açıldı. Sağ taraf 1450 rpm hızla, sol taraf 330 rpm dönme hızlarıyla delindi. Delme işlemi sırasında oluşan ısı 50 cm uzaklıkta 30 derece açıyla yerleştirilen termal kamera ile kaydedildi. Cerrahi sonrası denekler 8. günde sacrifiye edildi ve çıkarılanfemurlar histolojik inceleme için hazırlandı. Oluşan osteonekroz alanıhistolojik olarak değerlendirilip K-teli tipleri ve oluşan sıcaklık korelasyonu istatiksel olarak araştırıldı. Bulgular: Histolojik preperatlardaosteonekroz alanı, hemoraji miktarı, inflamasyon miktarıve mikrofraktür varlığıdeğerlendirildi. Oluşan osteonekroz alanı ile dönme hızları arasında korelasyon izlenmedi(p=0,108). Oluşan mikrofraktür sayısı açısından yapılan istatistiksel değerlendirmede 1450 rpm dönme hızında trokar ucla oluşan mikrofraktürlerin diğerlerinden anlamlı olarak daha az oluştuğu izlendi.(p=0,017) Oluşan sıcaklığın değerlendirilmesinde, 1450 rpm dönme hızında oluşan sıcaklık trochar uçta anlamlı daha yüksek olduğu ortaya konuldu (p0,001). Oluşan sıcaklık trochar uçla delme işleminde anlamlıyüksek olmasına rağmen 1450 rpm dönme hızında süngü ve künt uçlarla oluşan osteonekroz alanıdiğerlerinden anlamlı yüksek çıkmıştır.(p 0.039). Sonuçlar: Çalışmamızda oluşan sıcaklıkdeğerleri ile osteonekroz alanıdeğerleri arasındakorelasyon saptanmadı. Trokar uçla delme işlemi sırasında oluşan sıcaklıkdeğerleri diğerlerinden anlamlı yüksekken oluşan osteonekroz alanı künt ve süngü uçla yapılan delme işleminden anlamlı az olduğu izlendi.Bu sebeple oluşan osteonekrozun alanının kısa sürelerde ısıya bağlıolup olmadığını anlamak için ileri araştırmalar gerekmektedir. Künt uç kullanılması ile ilgili geçmiş çalışmalarda, geri çekmek için gereken kuvvetin az olması, kendi çapından daha geniş delik oluşturması sebebiyleyetersiz olduğu belirtildi. Bu çalışmayla oluşturduğu osteonekroz alanın fazla olduğu ortaya konuldu ve kullanılmamasınıönermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Kirschner wires are frequently used in orthopedic surgery. Thermal ostenecrosis is a miserable complicationof usingK-wires in ortopeadic clinics. To avoid the thermal osteonecrosis many experimental studies published. Our experimental study aims to assesment of thermal osteonecrosis while drilling with threedifferent types of K-wires point configuration an one drill bitat two drilling speedand itsthermographic assessment. Material and method: In ourstudy, 16 female New Zelland rabbits weighting between 2700-3300 gr were used. All subjects operated under general anestesia in steril operating room.Firstly,4 cm longitudinallateral aproach madeto the rightfemur and then right femur drilled with 1.0 mm trochar, obtuse, and spade type K- wires and1.0 mmdrill bitat 1450 rpmspeed . Left femur drilled with same type 1mmK-wires and drill bit at 330 rpm speed. The thermal changes savedwith Flir® E6 Thermal Camera from 50 cm distance and 30 degree angle. All subject sacrifiedin post-operative 8. day and specimens are prepared. All specimens are evalueted by the experienced patholojist. The results of osteonecrosis asessment scoreand termographic corrolation eveluated using SPSS program. Results: Histolojic specimens wereeveluatedusing scoring of osteonecrosis,hemorraji,microfracture and inflamation. There was no correlation between osteonecrosis and the drilling temprature. There was meaningly less microfracture zone which drilled withtrochar type K-wire at speed of 1450 rpm(p=0.017). And the drilling temprature of trochar type K-wire meaningly more higher than the others.(p=0.001) Although this, osteonecrosis zone of spade and obtuse type K-wire meaningly more than trochar type K-wire (p=0.039) Conclusion: Our experiment showed that there is no meaningful corelation between osteonecrosis score and drilling temprature. Trochar type Kirschner wire create meaningly higher drilling temprature but meaningly less osteonecrosis than spade and obtuse type K-wire. These results show that we need more studies to understandabout osteonecrosis and it's relation with drilling heattemprature. Even must be sure osteonecrosis only caused by drilling heat. Using obtuse type K-wire causes more osteonecrosis and we suggest not to use.