Kişisel verilerin korunması
Protection of personal data
  1. Tez No: 627027
  2. Yazar: OĞULCAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN İŞGÜZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Kişilik Hakkı, Kişisel Verilerin Korunması, Veri Güvenliği, Personal Data, Personality Rights, Protection of Personal Data, Data Security
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
Bu çalışmanın konusunu“Kişisel Verilerin Korunması”oluşturmaktadır. Kişisel veri, kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi ifade eder. Gelişen teknoloji ve dönüşen toplum yapısında kişisel veriler kolayca işlenebilmekte ve işlenen kişisel verilerden ciddi manada gelir elde edilebilmektedir. Kişisel verilerin işlenmesi nitelik ve nicelik olarak her geçen gün artmaya devam etmiştir. Buna karşın kişisel verilerin korunması elzem hale gelmiştir. Kişisel verilerin korunması serüveni, 1970'lerde Avrupa'da başlamıştır. 50 yıllık bir geçmişe sahip olan bu konuda uluslararası alanda birçok düzenleme yapılmıştır. Ülkemizde ise bu alandaki mevzuat oluşumu çok yenidir. Anayasamızda 2010 yılında yapılan değişikle“kişisel verilerin korunması hakkı”anayasal güvence altına alınmıştır. Bu alana has bir kanun olan 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ise 07.04.2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Çalışmamızda öncelikle kişisel veri kavramı ayrıntılı bir şekilde irdelenmiş, kişisel verilerin hukuki niteliği incelenmiş, kişisel verilerin korunmasının tarihsel serüveni ve kişisel verilerin korunmasının hak olarak ortaya çıkışı açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra Kişisel Verilerin Korunması Kanunu detaylarıyla incelenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda kişisel verilerin işlenmesi, genel ilkeler, kişisel verileri işleme şartları, kişisel verilerin imhası, veri sorumlusunun yükümlülükleri ve ilgili kişinin hakları incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken Kişisel Verileri Koruma Kurulu kararlarına yer verilerek teorik bilgiler, uygulamadaki kararlarla perçinlenmeye çalışılmıştır. Son bölümde ise Kişisel Verilerin Korunması Hukuku dışındaki hukuk dallarındaki kişisel verilerin korunması yollarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is“Protection of Personal Data”. Personal data refers to any kind of information related to an identified or identifiable natural person. Through the developing nature of technology and transforming societal structure, personal data can be easily processed and a serious volume of income can be obtained from the processed personal data. Processing of personal data has continued to increase day by day in terms of quality and quantity. However, the protection of personal data has become essential. The history of personal data protection started in Europe in the 1970s. Within the fifty year history of the subject, many arrangements have been made internationally. In our country, the formation of legislated rules and regulations in this field is very new. With the amendment made in our constitution in 2010,“right of personal data protection”was guaranteed by the constitution. The Law on the Protection of Personal Data No. 6698, which is a legislation specific to this field, came into force on 07.04.2016. In our study, firstly, the concept of personal data has been examined in detail, the legal nature of personal data has been examined, and we have attempted to explain the historical process of protecting personal data and the emergence of personal data as a right. Then, the Law on the Protection of Personal Data is tried to be examined in detail. In this context, processing of personal data, general principles, terms of processing personal data, destruction of personal data, obligations of the data controller and the rights of the data subject are analysed. During this review, theoretical information was tried to be reinforced with inclusion of the Personal Data Protection Board decisions on practice. In the last section, other than the Personal Data Protection Law, the methods of protecting personal data in the other branches of law are included.