Sürdürülebilir büyüme ve maliye politikası
Sustainable growth and fiscal policy
- Tez No: 627033
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAGİHAN BİRİNCİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
 - Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Büyüme, Çevre, Maliye Politikası, Sustainable Growth, Environment, Fiscal Policy
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 134
Özet
Ekonomik büyüme, yaşam standartlarını yükseltme ve dünya çapında yaşam kalitesini arttırma gibi pek çok fayda sağlasa da doğal kaynakların tükenmesine ve ekosistemlerin bozulmasına neden olmuştur. Bu durum karşımıza iki soru çıkarmaktadır; ''çevreye zarar vermemek için üretimden vaz mı geçilmelidir?'' yoksa ''ekonomik büyüme ön planda tutularak çevreye verilen zarar göz ardı mı edilmelidir?'' Bu sorular çevreye duyarlı büyüme olan sürdürülebilir büyümenin sağlanmasının gerekliliğine işaret etmektedir. Sürdürülebilir büyüme, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını gözeterek mevcut neslin ihtiyaçlarının karşılanmasını ve doğal kaynakların israf edilmeden optimum kullanımını ifade etmektedir. Sürdürülebilir büyümede, ekonomik büyümenin sağlanmasının yanı sıra çevresel kalitenin arttırılması da önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, sürdürülebilir büyüme kapsamında çevrenin korunmasında maliye politikası araçlarını değerlendirmektir. Bu amaçla çalışmada betimsel yöntem kullanılarak, sürdürülebilir büyümenin sağlanmasına engel olan çevre sorunlarına değinilmiş ve çevre sorunlarının önlenmesinde maliye politikası araçları açıklanmıştır. Son olarak Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye'de çevrenin korunmasına yönelik uygulanan maliye politikası araçları karşılaştırılmış; Türkiye'de uygulanan maliye politikası araçlarının çevrenin korunmasında etkin olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu doğrultuda Türkiye'de çevrenin korunmasına yönelik olarak uygulanan maliye politikası araçlarının çevrenin korunması amacı ön planda tutularak yeniden düzenlenmesi önerisinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Economic growth has brought many benefits such as raising living standards and improving the quality of life worldwide, but has led to depletion of natural resources and degradation of ecosystems. This situation raises two questions; ''should production be abandoned in order not to harm the environment?'' or ''should the environmental damage be ignored by keeping economic growth in the foreground?'' These questions point to the need for sustainable growth, which is environmentally friendly growth. Sustainable growth means meeting the needs of the future generations and meeting the needs of the current generations and optimum use of natural resources without wasting. In sustainable growth, besides ensuring economic growth, increasing environmental quality is also important. The purpose of this study is to evaluate fiscal policy tools in the protection of the environment within the scope of sustainable growth. For his purpose, using the descriptive method, environmental problems that prevent sustainable growth are explained and fiscal policy tools are explained to prevent envitonmental problems. Finally, fiscal policy instruments compared apply for the protection of the environment in the European Union countries and Turkey; protecting the environment, fiscal policy tools implemented in Turkey has concluded that to be effective. In this respect, protection of the environment of fiscal policy instruments applied for the purpose of environmental protection in Turkey was made in the reorganization proposal, keeping it at the forefront.