Berdibek Şоkpakbayev'in 'Balalıq Şaqqa Sayaxat' adlı eserindeki zarf-fiil ekleri
The verbal adverbs affixes in the work of Berdibek Şopakbayev named 'Balaliq Şaqqa Sayaxat'
- Tez No: 627063
- Danışmanlar: PROF. AHMET DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kazak Türkçesi, Zarf-Fiil Ekleri, Balalıq Şaqqa Sayaxat, Berdibek Sоkpakbayev, Dil Bilgisi, Kazakh Turkish Language, Verbal Adverbs Affixes, Balalıq Şaqqa Sayaxat, Berdibek Sоkpakbayev, Grammar
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 444
Özet
Bu çalışmada Berdibek Sоkpakbayev'in“Balalıq Şaqqa Sayaxat”adlı eserinde geçen zarf-fiil ekleri incelenmiştir. Bu çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümü olan giriş bölümünde şu başlıklar yer almaktadır: Çalışmaya konu olan yazar ve eser, çalışmanın amacı ve önemi, yöntem, Kazak adı, Kazak Türklerinin Tarihi, Kazak Türkçesi, Kazak Edebiyatı ve zarf-fiil ekleri hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümü ise zarf-fiil ekleri bölümüdür. Bu bölüm çalışmanın esas bölümünü içermektedir. Bu bölümde“Balalıq Şaqqa Sayaxat”adlı eserdeki hikâyeler taranarak, hikâyelerin içerisinde yer alan zarf-fiil ekleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Tespit edilen zarf-fiil ekleri, asıl zarf-fiil ekleri ve zarf-fiil eki işlevinde kullanılan birleşik şekiller olmak üzere iki başlık hâlinde gösterilerek incelenmiştir. Bu kısımda ilk olarak metinde yer alan bütün zarf-fiil ekleri tespit edilmiş, sonra tespit edilen bu zarf-fiil eklerinin kullanıldığı benzer cümlelerin bir kısmı örnek olarak verilmiştir. Üçüncü bölümde ise metnin kiril alfabesinden latin alfabesine aktarılmış şekli yer almaktadır. Dördüncü bölümde; sonuç, zarf-fiil eklerinin dizini ve kaynakça yer almaktadır. Sonuç bölümünde ise incelenen zarf-fiil eklerinden elde edilen veriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this work, the verbal adverbs affixes which are used in Berdibek Sоkpakbayev's product named“Balalıq Şaqqa Sayaxat”are analyzed. This work is comprised of four main parts. The first part as the introduction section of the work, these titles are mentioned: the work as the subject of the study and the author of it, the aim and the importance of the study, the method, the name“Kazakh”, the history of Kazakh Turks, Kazakh Turkish language, the literature of Kazakh and the verbal adverbs are taken into consideration and the knowledge about them are stated. The second part of the study is the section of verbal adverbs affixes. This part consists of the main section of the study. In this part, the verbal adverbs used in the stories are tried to be identified by scanning the stories in the work of“Balalıq Şaqqa Sayaxat”. The verbal adverbs affixes that are detected in the study are handled in two main titles as“actual verbal adverbs affixes”and“compound forms with the function of verbal adverbs”. The first step of this part is identifying all the verbal adverbs affixes, afterwards certain parts of the similar sentences in which there are verbal adverbs affixes detected during the observation are presented as samples. The translated form of the work from Cyrillic Alphabet to Latin Alphabet takes part in the third section. 54 stories are included in the work. In the fourth part of the study as the conclusion section, the results which are gathered throughout the study are demonstrated.