Sosyal medya hatırlatmaları ile desteklenen ve desteklenmeyen uyku eğitiminin 14-18 yaş grubu ergenlerde uyku kalitesi üzerine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The influence of sleep education supported and unsupported with social media reminding on the sleep quality in adolescents aged 14-18: Randomized controlled study
- Tez No: 627104
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAKBULE TOKUR KESGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ergen, eğitim, randomize kontrollü çalışma, uyku, Adolescent, education, social media, sleep
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma sosyal medya hatırlatmaları ile desteklenen ve desteklenmeyen uyku eğitiminin 14-18 yaş grubu ergenlerde uyku kalitesi üzerine etkisini belirlemek üzere yapıldı. Örneklemi üç anadolu lisesinden rastgele yöntemle seçilen 60 öğrenci oluşturdu. Öğrenciler 20'şer kişilik 3 gruba ayrıldı. Sosyal medya hatırlatmalarıyla desteklenmeyen uyku eğitimi grubuna 4 hafta, haftada bir kez 30 dakika okulda uyku eğitimi verildi. Sosyal medya hatırlatmalarıyla desteklenen uyku eğitimi grubuna okuldaki eğitime ek olarak whatsapp aracılığıyla bilgilendirme mesajları ve uyarılar gönderildi. Kontrol grubuna haftada bir kez uyku parametreleriyle ilgili ölçümlerini almak dışında bir müdahalede bulunulmadı. Veriler Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, Cleveland Adolesan Uykululuk Anketi, Ergen Uyku Alışkanlıkları Formu ve Mİ BAND 3 cihazıyla toplandı. Çalışma toplam 55 ergenle tamamlandı. Çalışma başlangıcında gruplar arasında demografik özellikler, öznel uyku kaliteleri, gündüz uykululuğu, uyku hijyeni açısından gruplar arasında fark bulunmadı (p>0,05). Çalışma sonunda sosyal medya hatırlatmalarıyla desteklenmeyen uyku eğitimindeki ergenlerin öznel uyku kalitesi ve gündüz uykululuk puanları düştü (p0,05). Sonuç olarak her iki uyku eğitiminin de ergenlerin öznel uyku kalitesinin artmasında etkili bir yöntem olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the influence of sleep education supported and unsupported with social media reminding on the sleep quality in adolescents aged 14-18. The sample was constituted by 60 students who selected randomly from three Anatolian High Schools. The students were divided into 3 groups which each one has 20 people. The sleep education group, which is unsupported by social media reminders, was given sleep education at school for 30 minutes a week for 4 weeks. In addition to the education at school, informative messages and remindings were sent to the sleep education group which is supported by social media reminders. Apart from taking measurements about sleep parameters once a week to the control group, no intervention was made. The data were collected by Pittsburgh Sleep Quality Index, Cleveland Adolescent Sleepiness Questionnaire, Adolescent Sleep Habits Form and MI BAND 3 device. This study was completed with total of 55 adolescents. At the beginning of this study, there was no difference between the groups in terms of demographic characteristics, subjective sleep quality, daytime sleepiness and sleep hygiene (p>0.05). At the end of this study, subjective sleep quality and daytime sleepiness scores of teenagers in sleep training, which is unsupported by social media reminders, decreased (p0.05). As a result, it can be said that both sleep education is an effective method in increasing the subjective sleep quality of adolescents.