Karaciğer sirozu ve betatrofin ilişkisi
Liver cirrhosis and betatrophin relationship
- Tez No: 627352
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL ARMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Betatrofin, karaciğer, siroz, Betatrophin, liver, cirrhosis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Betatrofin ağırlıklı olarak karaciğerde üretilen bir proteindir. Beta hücre rejenerasyonunda, lipit ve glikoz metabolizmasında görev alır. Bu çalışmada betatrofinin sirozla olan ilişkisini inceledik. Gereç ve Yöntem: Histolojik, görüntüleme, laboratuvar olarak siroz tanısı almış 60 hasta ve sirozu olmayan 28 gönüllü çalışmaya dahil edildi. Katılımcıların serum betatrofin ve bazı biyokimyasal parametrelerini ölçmek için örnek alındı ve karşılaştırıldı. Betatrofin ELISA yöntemiyle çalışıldı. Sirozlu hasta grubu daha sonrasında kendi arasında kompansasyon ve Child-Pugh evresine göre sınıflandırıldı. Ayrıca katılımcıların ek hastalıkları, boyu, kilosu ve yaşı sorgulandı. Bulgular: Siroz hastalarında plazma betatrofin seviyesi kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük saptandı (p: 0.019). Siroz hastaları daha sonra kendi arasında kompanse ve dekompanse olarak ikiye, Child-Pugh evresine göre üçe ayrıldı. Grupların betatrofin seviyeleri karşılaştırıldığında anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda betatrofin düzeyi kontrol grubuna göre düşük bulundu. Fakat siroz hastalığının şiddeti ile arasında herhangi bir ilişki saptanmadı. Siroz hastalarında betatrofin düşük olmasının sebebi karaciğer fonksiyon bozukluğuna bağlı olabilir. Karaciğer sirozu ve betatrofini aydınlatmak için daha fazla çalışmaya ihtiyacımız vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Betatrophin is a protein mainly produced from the liver, plays a role in beta cell functions, lipid and glucose metabolism. In this study, we examined the relationship of betatrophin and liver cirrhosis. Materials and Methods: 60 patients diagnosed with cirrhosis as histological, imaging and laboratory findings and 28 volunteers without cirrhosis were included. In both groups some biochemical tests, betatrophin levels were measured and compared. In determination of betatrophin levels, ELISA was performed. The patients' group was then classified according to compensation and CHILD stage among themselves. Also, additional diseases, height, weight and age of the participants were questioned. Results: Plasma betatrophin levels were significantly lower in cirrhosis patients compared to the control group (p: 0.019). Patients were then divided into two groups as compensated and decompensated and also they were divided according to the CHILD classification. When the betatrophin levels compared, there was no significant difference in the compansated and decompansated groups. Conclusion: In our study, the betatrophin levels of liver cirrhosis group was lower than the control group. However, no relationship was found between the severity of cirrhosis disease. The reason of low betatrophin levels in cirrhosis patients may be due to liver dysfunction. We need more studies to understand association with liver cirrhosis and betatrophin metabolism.