Türkiye'de yerel yönetimler ve 6360 sayılı kanun'un getirdikleri üzerine bir inceleme
Local governments in Turkey and local review of what the law no. 6360 brings
  1. Tez No: 627388
  2. Yazar: ÇAĞLAR DENİZ DEMİRAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: 6360 sayılı Kanun, Büyükşehir Belediyeleri, Yerel Yerel Yönetimler, Yerel Yönetim Hizmetleri, Law No. 6360, Metropolitan Municipalities, Local Administrations, Local Administration Services
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Hayatımızın neredeyse her alanına dokunan hizmetler olarak da adlandırabileceğimiz yerel yönetimler, süreç içerisinde gerek idari gerekse mali sorunlarla karşı karşıya kalmış, yaşadıkları bu sorunlar nedeni ile kapasistesinin altında hizmet veren yapılar dönüşmüşlerdir. Yaşanan durum karşısında gerek merkezi yönetim gerekse yerel yönetimler çözüm arayışı içerisine girmiş, bu çözüm arayışları beraberinde 6360 sayılı Kanun'u getirmiştir. 2012 yılında yasalaşan ve 2014 yılında uygulamaya alınan 6360 sayılı Kanun ile, Türkiye'de yerel yönetimler alanında ciddi reformlar gerçekleştirilmiştir. Kanun, büyükşehir belediyelerinin görev, yetki ve sorumluluk sınırları il mülki sınırları olacak şekilde değiştirmiş, bu sınırlar içerisinde yeralan il özel idareler, belde ve köylerin tüzel kişiliklerine son verilmiştir. Kanun ve sonrasında getirilen düzenlemeler ile büyükşehir belediyeleri ve ilçe belediyeleri olmak üzere iki kademeli yeni bir yönetim modeli hayata geçirilmiştir. Büyükşehir Belediyeleri, bulundukları ilin tamamına hizmet veren kurumlar haline getirilmişlerdir. Bu çalışmada, Türkiye'de yerel yönetimlerin tarihsel süreci incelenmiş ve 6360 sayılı Kanun'un yerel yönetimler üzerindeki etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
When local governments are mentioned in our country, services such as road, water and sewage come to mind. However, beyond these services, local governments, which provide services that touch almost every aspect of our lives, have faced both administrative and financial problems over time and have become structures that serve under their capacity due to these problems. In the face of the current situation, both the central government and local governments have sought solutions and these seeking solutions brought Law No. 6360 It adopted in 2012 and Law No. 6360, which was launched in 2014, has made serious reforms in local governments in Turkey. With this law, has changed the boundaries of duties, powers and responsibilities of metropolitan municipalities to be provincial property borders, and the special personality of the provincial administration, towns and villages within these borders have been terminated. A new two-tier management model, namely metropolitan municipalities and district municipalities, has been put into practice with the Law and the subsequent regulations. Metropolitan Municipalities have been turned into institutions that serve the entire city. This study examined the historical processes of local governments in Turkey and the Law No. 6360, has been investigated its impact on local governments.