Yaban domuzunda articulatio genus'un anatomik ve morfometrik olarak incelenmesi
The anatomic and morphometric examination of stifle joint in wild boar
  1. Tez No: 627387
  2. Yazar: İSHAK DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Diz Eklemi, Gonyometre, Radyografi, Yaban Domuzu, Goniometer, Radiography, Stifle Joint, Wild Boar
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu tez tez çalışmasında evcil domuzun atası olarak bilinen yaban domuzunda articulatio genus'un yapısının anatomik ve morfometrik olarak ortaya konulması amaçlanmıştır. Tez çalışmasında materyal olarak 4 adet dişi ve 6 adet erkek olmak üzere 10 adet yaban domuzunun sağlı sollu articulatio genus'u kullanıldı. Bu amaçla öncelikle eklemin pasif normal eklem hareket açıları gonyometre ile ölçüldü. Daha sonra materyallerin radyografik görüntüsü alındı. Radyografik çekimden sonra materyaller tespit için %10'luk formaldehit solüsyonunda bekletildi. Tespit işleminden sonra eklemin oluşumuna katılan kemik, meniscus ve ligamentlerin makro anatomik ve morfometrik incelemeleri gerçekleştirildi. Femur'un distal kısmında bulunan önde trochlea ve arkada lateral ve medial kondiller incelenerek çeşitli ölçümler yapıldı. Trochlea'nın labium'larının aynı büyüklükte olduğu, kondillerin de belirgin bir büyüklük farkı göstermediği tespit edildi. Tibia'nın proksimalinde lateral kondilin yamuk, medial kondilin ise üçgen şeklinde olduğu, tuberculum intercondylare laterale'nin daha yüksek olduğu tespit edildi. Tuberositas tibia üzerinde sığ bir oluğun var olduğu görüldü. Patella'nın ön yüzünde ve yan yüzünde apex-basis genişlik farkının daha belirgin olduğu, fibula'nın eklem yüzünün tüm materyallerde düz olduğu tespit edildi. Menisküslerin“C”harfine benzediği, ancak meniscus medialis'in lateralis'e göre daha dış bükey olduğu saptandı. İç bükey kenarları ince iken dış bükey kenarlarının kalın şekillendiği görüldü. Diz eklemine ait ligamentlerin iyi gelişmiş olduğu gözlendi. Ligamentum patellae'nin tek parça olduğu tespit edildi. Radyolojik incelemede kemik yapıların çeşitli yönlerden görüntüsü elde edildi. Gonyometrik ölçümlerde sağ ve sol taraf açısından önemli bir farkın olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
In the thesis, it is aimed to reveal the structure of the knee joint anatomically and morphometrically in the wild pig known as the ancestor of the domestic pig. In the thesis study, the left and right knee joints of 10 wild boars (4 females and 6 males) were used as material. For this purpose, firstly, passive normal joint motion angles of the joint were measured with a goniometer. Radiographic images of the materials were taken. Then the materials were fixed with 10% formaldehyde solution. Macroanatomical and morphometrical examinations of bones, meniscus and ligaments involved in joint formation were performed after fixation. Trochlea and condyles of femur were examined and various measurements were made. Trochlear labiums were found to be the same size, and the condyles did not show a significant difference in size. It was determined that the lateral condyle of the tibia was trapezoid, medial condyle was triangular. Moreover, the lateral intercondylar tubercule was higher according to the medial one. The presence of a shallow groove on the tuberositas tibia was detected. It was found that the width difference between apex and basis was more pronounced on the anterior and lateral surface of the patella. The joint surface of the fibula was found to be flat in all materials. The menisci were“C”shape, but the medial meniscus is more convex than the lateral one. It was observed that the outer edges were thick while the inner edges were thin. Ligaments of the knee joint were well developed. The ligamentum patellae was found to be one. Radiological examination revealed bone structures from various aspects. There was no significant difference between the right and left sides in goniometric measurements.