Genç yetişkinlerde romantik kıskançlık düzeyinin kişilerarası problemler ve çatışma çözme tepkileri açısından incelenmesi
The examination of romantic jealousy levels in terms of interpersonal problems and responses to dissatisfaction in young adults
  1. Tez No: 627432
  2. Yazar: GÖZDE SARIHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP MAÇKALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: romantik kıskançlık, çatışma çözme tepkileri, romantik ilişki, kişilerarası problemler, bireysel ve ilişkisel değişkenler, romantic jealousy, conflict solving responses, romantic affair, interpersonal problems, individual and relational variables
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Genç yetişkinlik döneminde kişinin diğerleriyle yakınlık kurduğu romantik ilişkiler, bireyin gelişim dönemine göre deneyimlemesi gereken bir durumdur. Romantik ilişki sürecinde bireylerin yaşadığı sorunlardan biri de kıskançlıktır. Romantik kıskançlığı araştırmak amacıyla yapılan bu çalışmanın iki temel hedefi vardır; birincisi, yordayıcı değişkenler olan kişilerarası problemler, çatışma çözme tepkileri ve cinsiyetin; yordanan değişken olan kıskançlık tetiklendiğinde belirtilen kıskançlık düzeyi ile ilişkisini ve ne ölçüde yordadığını istatiksel olarak incelemektir. İkincisi, kıskançlık tetiklendiğinde belirtilen kıskançlık düzeyinin bireysel, ilişkisel değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını bulmaktır. Araştırmanın örneklemi, %54.8'i (n = 153) kadın, %45.2'si (n = 126) erkek katılımcı olmak üzere toplam 279 kişiden oluşmaktadır. Katılımcıların yaşları 18-30 arasında değişmektedir ve ortalaması 23.08'dir (± 3.032). Kadın katılımcıların yaşları ortalaması 22.56 (± 3.033), erkek katılımcıların yaşları ortalaması 23.7'dir (± 2.921). Araştırma verileri, Romantik Kıskançlık Ölçeği'nin Kıskançlık Tetikleyicileri alt ölçeği, İkili İlişkilerde Çatışma Çözme Tepkileri Ölçeği ve Kişilerarası Problemler Envanteri kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, erkekler kadınlardan ve sözlü/nişanlı ilişki durumundakiler, flört ilişki durumundakilere göre daha kıskançtır. Kıskançlık tetiklendiğinde belirtilen kıskançlık düzeyi diğer bireysel ve ilişkisel değişkenlere göre anlamlı bir fark göstermemiştir. Kıskançlık tetiklendiğinde belirtilen kıskançlık düzeyi ile Baskın-Kontrolcü (r = .21, p < .01), Kinci-Benmerkezci (r = .83, p < .01) ve cinsiyet (r = .13, p < .05) arasında istatiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Hiyerarşik regresyon analizi (Enter) sonucunda 3 model oluşturulmuş, kıskançlık tetiklendiğinde belirtilen kıskançlık düzeyini en iyi, Kinci-Benmerkezci ve cinsiyet değişkenlerinin anlamlı şekilde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak; bulgular alanyazın ışığında tartışılmış, çıkarımlar yapılmış, çalışmanın sınırlılıkları belirtilmiş ve klinik psikoloji alanı için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
During young adulthood, romantic affairs enabling the individual to establish intimacy with others is a situation that needs to be experienced in the individual's developmental period. One of the problems faced by the individuals during romantic affairs period is jealousy. Intended to investigate romantic jealousy, this study has two essential objectives; first, is to statistically investigate the relationship of interpersonal problems, conflict solving responses and gender being precursor with jealousy triggers as a predictor variable and to what extent they would predict jealousy triggers. And the second one is to find out whether the degree of jealousy triggers differs according to relational variables. Sample of the research compromises 279 people of which 54.8% (n = 153) are female, 45.2% (n = 126) male participants. The ages of participants vary between 18-30 and their average is 23.08 (± 3.032). The average age of female participants is 22.56 (± 3.033) while male participants' is 23.7 (± 2.921). Research data has been gathered by utilizing Jealousy Triggers Sub-Scale, Responses to Dissatisfaction Scale-Accommodation Instrument and Interpersonal Problems Inventory of the Romantic Jealousy scale. According to the findings obtained with the research it has reached to a finding that men are more jealous than women and those engaged more than those flirting. The level of jealousy triggers did not differ significantly from other individual and relational variables. A statistically meaningful and positive directed relation was found between the jealousy triggers level and Domineering/Controlling (r = .21, p < .01), Vindictive-Self-centered (r = .83, p < .01), gender (r = .13, p < .05). Three models has been created as result of hierarchical regression analysis (Enter) and it was concluded that the variable best explaining jealousy triggers is the Vindictive-Self-centered and gender. Finally, the findings has been discussed in the light of the literature, syllogized, limitations and suggestions boundaries of the study emphasized and implications are presented.