Romantik ilişkilerde partner sosyotelizmi, kişilerarası ruminasyon, romantik ilişki kıskançlığı ve ilişki doyumu arasındaki ilişkiler
Relationships between partner phubbing, interpersonal rumination, romantic relationship jealousy, and relationship satisfaction in romantic relationships
- Tez No: 993937
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUKİYE KÖROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kıskançlık, Ruminasyon, Sosyotelizm, İlişki doyumu, Jealousy, Rumination, Phubbing, Relationship satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, romantik ilişkilerde partner sosyotelizmi, kişilerarası ruminasyon, romantik ilişki kıskançlığı ve ilişki doyumu arasındaki etkileşimi incelemek amacıyla korelatif (ilişkisel) araştırma modeli ile yapılmıştır. Araştırma grubu 18-45 yaş arasında Türkiye'nin farklı illerinde yaşayan genç yetişkinlerden oluşmaktadır. Araştırmada Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Kişilerarası Hataya İlişkin Ruminasyon Ölçeği, Romantik İlişkilerde Kıskançlık Ölçeği, Partner Sosyotelizmi Ölçeği ve İlişki Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma değişkenleri arasındaki ilişkiler t-testleri, ANOVA ve aşamalı çoklu regresyon ile analiz edilmiştir. Bulgular, cinsiyet açısından değerlendirildiğinde partner sosyotelizmi, ruminasyon, romantik kıskançlık ve ilişki doyumu değişkenlerinde kadın erkek arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Partner sosyotelizmi, ruminasyon ve ilişki doyumu değişkenlerinde eğitim düzeyi açısından anlamlı farklılıklar ortaya çıkmış, daha yüksek eğitim düzeyindeki bireylerin ilişki doyumunun daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Partner sosyotelizmi, ruminasyon, kıskançlık ve ilişki doyumu medeni duruma göre istatistiksel açıdan anlamlı şekilde değişmektedir. Nişanlı bireylerin partner sosyotelizmine karşı algıları daha yüksek, evli bireylerin ruminasyon düzeyleri ise diğer gruplardan daha fazladır. Çalışma durumu, özellikle ruminasyon, kıskançlık ve ilişki doyumunda anlamlı farklar yaratmış, çalışmayan bireylerde ruminasyonun daha yoğun, hiç çalışmamışlarda kıskançlığın daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Korelasyon analizleri partner sosyotelizminin ilişki doyumu ile negatif yönde anlamlı şekilde ilişkili olduğunu gösterirken, romantik kıskançlık ile ilişki doyum arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bununla birlikte partner sosyotelizmi ve kişilerarası ruminasyon arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon saptanmıştır. Çoklu doğrusal regresyon sonuçlarına göre değişkenler ilişki doyumundaki varyansın yaklaşık %18.7'sini açıklamaktadır. Sonuç olarak bu araştırma, kişilerarası ruminasyon ve partner sosyotelizminin romantik ilişkilerdeki doyumu negatif yönde yordadığını vurgulamakta, kıskançlık boyutunun ise doğrudan ilişki doyumuna anlamlı katkı sağlamadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study employed a correlative research model to examine the interaction between partner phubbing, interpersonal rumination, romantic relationship jealousy, and relationship satisfaction in romantic relationships. The study group consisted of young adults aged 18-45 living in different cities in Turkey. Participants were selected using a random sampling method. The study utilized the Socio-Demographic Information Form, the Rumination About Interpersonal Errors Scale, the Romantic Relationship Jealousy Scale, the Partner Phubbing Scale, and the Relationship Satisfaction Scale. Relationships between the study variables were analyzed using t-tests, ANOVA, and stepwise multiple regression. When the findings were analyzed by gender, no significant differences were found between men and women in the variables of partner phubbing, rumination, romantic jealousy, and relationship satisfaction. Significant differences emerged in the variables of partner phubbing, rumination, and relationship satisfaction based on education level, with individuals with higher education levels having higher relationship satisfaction. Partner phubbing, rumination, jealousy, and relationship satisfaction all differed statistically significantly by marital status. Engaged individuals had higher perceptions of partner phubbing, while married individuals had higher rumination levels than other groups. Employment status, in particular, created significant differences in rumination, jealousy, and relationship satisfaction. Rumination was found to be more intense in unemployed individuals and lower in those who had never worked. Correlation analyses revealed that partner phubbing was negatively and significantly related to relationship satisfaction, while no significant relationship was found between romantic jealousy and relationship satisfaction. However, a positively and significantly correlated relationship was found between partner phubbing and interpersonal rumination. Multiple linear regression results indicated that these variables explained approximately 18.7% of the variance in relationship satisfaction. In conclusion, this study highlights that interpersonal rumination and partner phubbing negatively predict satisfaction in romantic relationships, while the jealousy dimension does not significantly contribute directly to relationship satisfaction.