Kobilerde endüstri 4.0 farkındalığı ve bir saha araştırması
Industry 4.0 awareness in SME's and a field research
  1. Tez No: 627446
  2. Yazar: EZGİ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, KOBİ, Kişilik Özellikleri, Endüstri 4.0 Etmenleri, Industry 4.0, SME, Personality Traits, Industry 4.0 Factors
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Endüstriyel dönüşümlerin en net hissedildiği ve bu dönüşümün sonuçlarının görüldüğü ilk basamaklardan birinin Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerde (KOBİ) olduğu bilinmektedir. Bu tez çalışmasında endüstriyel dönüşümün en kısa sürede uygulama alanı bulduğu KOBİ yapıları incelenmiştir. Ayrıca, KOBİ çalışanlarının endüstri 4.0 dönüşümü konusundaki farkındalıkları araştırılmıştır. Tezin birinci bölümünde problemin tespiti, çalışmanın amacı, araştırmanın metodolojisi ve ünitelerin planı yer almaktadır. Tezin ikinci bölümünde, KOBİ yapıları, endüstriyel dönüşümler ve buna bağlı olarak endüstri 4.0 farkındalığı incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde endüstri 4.0 dönüşümüne etki yaptığı varsayılan etmenler irdelenmiştir. Tezin son bölümünde ise, KOBİ çalışanlarından bir araştırma örneklemine anket uygulamak suretiyle endüstri 4.0 farkındalığı araştırılmıştır. Sonuç olarak araştırma bulgularından yola çıkarak, hipotezler ile ileri sürülen ilişkiler istatistiksel olarak test edilmiş ve sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is known that industrial transformations are felt most clearly and the results of the transformation are seen in Small and Medium Enterprises (SMEs). For this thesis, SME structures that industrial transformation finds immediate application are examined. In addition, awareness of SME employees on industry 4.0 transformation was investigated. In the first part of the thesis, determination of the problem, the purpose of the study, the methodology of the research and the plan of the units are included. In the second part of the thesis, SME structures, industrial transformations and accordingly industry 4.0 awareness are examined. In the third part of the thesis, the factors assumed to affect the industry 4.0 transformation are examined. In the last part of the thesis, industry 4.0 awareness was investigated by applying a survey to a research sample from SME employees. Consequently, based on the research findings, the hypotheses and the suggested relationships were statistically tested and the results were interpreted.