Sağlık ve çevresel değer algısı ile organik bakım ürünü algısı ilişkisinde ürün bilgisinin aracı etkilerinin araştırılması
Exploring the mediating effects of product information in the relationship between health and environmental perception and organic care product perception
- Tez No: 627447
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU GÖZÜKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Değer Algısı, Çevre Algısı, Organik Bakım Ürünü, Health Value Perception, Environmental Perception, Organic Care Product
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Endüstriyel dönüşümler, sağlıkta, bireylerin organik ürünleri kullanmalarında, çevresel değerlere yaklaşımlarında veya sağlıklı yaşama ait ürün bilgilerinde kökten değişimlere neden olabilmektedir. Bu değişim ve dönüşümlere uyan örgütler, daha rekabetçi ve sürdürülebilir özellikler kazanmaktadır. Tezin birinci bölümünde, sorunun tespitine, araştırmanın amacına, çalışmanın yöntemine ve tez ünite planına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise, sağlık değer algısı, çevresel değer algısı, organik bakım ürünü ve bu ürünlere ilişkin bilgiye yer verilmektedir. Tezin üçüncü bölümü saha araştırmasını kapsamaktadır. Araştırma anketine gönüllü katılımı kabul eden katılımcılardan elde edilen araştırma verileri SPSS ve AMOS analizlerine tabi tutularak araştırma hipotezleri test edilmiştir. Sonuç olarak, bireylerin sağlık ve çevresel değer algısı ile organik bakım ürünü algısı araştırılmış ve aynı zamanda ürün bilgilerinin ne ölçüde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Industrial transformations can cause radical changes in health, individuals' use of organic products, their approach to environmental values, or product information about healthy life. Organizations that adapt to these changes and transformations gain more competitive and sustainable features. In the first part of the thesis, the determination of the problem, the purpose of the research, the method of the study and the thesis unit plan are included. In the second part, health value perception, environmental value perception, organic care product and information about these products are included. The third part of the thesis covers field research. The research data obtained from the participants who accepted voluntary participation in the research questionnaire were subjected to SPSS and AMOS analysis and the research hypotheses were tested. As a result, individuals' perception of health and environmental value and perception of organic care products were investigated and also the extent to which product information was effective was determined.