Sezeryan öyküsü olan hastalar ile sezeryan öyküsü olmayan hastalara yapılan total laparoskopik histerektomi olgularının retrospektif olarak karşılaştırılması
Retrospective comparison of total laparoscopic hysterectomy cases in patients with caesarean history and patients without caesarean history
  1. Tez No: 627480
  2. Yazar: ADEM DİLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN İNCEBIYIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Total Laparakopik Histerektomi, Sezaryen, Total Laparoscopic Hysterectomy, Cesarean Section
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada sezaryen öyküsü olan hastalar ile sezaryen öyküsü olmayan hastalara yapılan total laparoskopik histerektomi (TLH) olguları retrospektif olarak karşılaştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın hastalıkları ve Doğum kliniğinde Ocak 2016 ve Eylül 2019 tarihleri arasında yapılan sezaryen öyküsü olan ve olmayan (TLH/CS ve TLH grubu) toplam 107 laparoskopik histerektomi (LH) vakası dahil edildi. Bulgular: Çalışmaya, TLH grubundaki yaşları 34 - 72, TLH/CS grubundaki yaşları 30 - 67 arasında değişen ve ortalamaları sırasıyla 51,06±7,75 ve 46,42±6,53 yıl olan 107 kadın hasta dahil edilmiştir. Hastaların endikasyonlarına bakıldığında TLH ve TLH/CS grubunda sıklıkla anormal uterin kanama en sık endikasyon olarak görüldü. Hastaların komplikasyonları incelendiğinde; TLH grubunda %3,5'inde komplikasyon geliştiği, TLH/CS grubunda ise %4 oranında koplikasyon geliştiği saptandı. Hastaların patoloji sonucu incelendiğinde; TLH grubunda %52,6'inde leiomyom, %29,8'inde adenomyozis, %8,8'inde endometrial polip, TLH/CS grubunda da %58'inde leiomyom, %28 adenomyozis, %2'sinde endometrial polip saptandı. Hastaların TLH pre-postoperatif laboratuvar sonuçları incelendiğinde; Araştırmaya dahil edilen TLH pre-postoperatif gruplar arasında incelenmesinde (hemoglobin, hematokrit, platelet, beyaz kan ve C-reaktif protein) gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı (p=0.001). TLH/CS pre-postoperatif laboratuvar sonuçları incelendiğinde; Araştırmaya dahil edilen TLH/CS pre-postoperatif gruplar arasında incelenmesinde (hemoglobin, platelet, beyaz kan ve C-reaktif protein) gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı (p=0.001). Sonuç: Laparoskopi teknigi hakkında yeterli teorik bilgi birikimi ile beraber zaman içinde kazanılan cerrahi pratik tecrübe ile daha kısa zamanda, daha az morbidite ile daha kompleks vakalar başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: In this study, total laparoscopic hysterectomy (TLH) cases with and without a history of cesarean section were compared retrospectively. Material and Method: A total of 107 laparoscopic hysterectomy (LH) cases with or without a cesarean section history (TLH/CS and TLH groups) at Harran University Faculty of Medicine Obstetrics and Gynecology Clinic between January 2016 and September 2019. Results: The study was conducted with a total of 107 female patients, average age of the female patients in the TLH group was 51.06±7.75 (34-72), and average age of the women in the TLH/CS group was 46.42±6.53 (30-67). Looking at the indications of the patients, abnormal uterine bleeding was the most common indication in TLH and TLH/CS groups. Considering the complications of the patients, 3.5% of the patients in the TLH group was found to have developed complications, and 4% of the patients in the TLH/CS group had a complication. When the pathology results of the patients were examined, 52.6% of TLH group had leiomyoma, 29.8% had adenomyosis, and 8.8% had endometrial polyp, whereas 58% of TLH/CS group had leiomyoma, 28% had adenomyosis, and 2% had endometrial polyp. Of the patients in the TLH group, a statistically significant difference (hemoglobin, hematocrit, platelet, white blood, and C-reactive protein) was found between the pre- and post-operative laboratory results (p=0.001). Of the patients in the TLH/CS group, a statistically significant difference (hemoglobin, platelet, white blood, and C-reactive protein) was found between the pre- and post-operative laboratory results (p=0.001). Conclusion: More complex cases can be successfully treated in a shorter time, with less morbidity with practical surgical experience gained over time, together with adequate theoretical knowledge of laparoscopy technique.