60- 72 aylık çocukların öz-düzenleme becerileri, sosyal yetkinlik davranışları ve problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between self-regulation skills, socialcompetence and problem solving skills of 60- 72 months-old children
- Tez No: 627484
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL TOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz-düzenleme, sosyal yetkinlik, problem çözme, okul öncesi eğitim, Self- regulation, social competence, problem solving, preschool education
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmanın amacı, 60- 72 aylık çocukların öz-düzenleme becerileri, sosyal yetkinlik davranışları ve problem çözme becerilerinin ilişkisini incelemektir. Çalışmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmış olup örneklem okul öncesi eğitim gören 60-72 ay aralığındaki 329 çocuktan oluşmaktadır. Verilerin toplanması için“Kişisel Bilgi Formu”,“Öz-düzenleme Becerileri Ölçeği (Anne Formu)”,“Sosyal Yetkinlik Davranış Değerlendirme Ölçeği (SYDD)”nin sosyal yetkinlik alt boyutu ve“Problem Çözme Becerisi Ölçeği (PÇBÖ)”kullanılmıştır. SPSS programı kullanılarak verilerin analiz edilmesi için betimleyici analizler, korelasyon analizi, bağımsız gruplar t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre çocukların öz-düzenleme ve sosyal yetkinlik becerileri ile öz-düzenleme ve problem çözme becerileri arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Problem çözme ve sosyal yetkinlik becerileri arasında anlamlı ilişki görülmemiştir. Cinsiyet değişkeni sosyal yetkinlik davranışları üzerinde kızlar lehine anlamlı farklılık göstermektedir. Daha önce okul öncesi eğitimi almış olan çocukların öz-düzenleme becerilerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Öz-düzenleme, sosyal yetkinlik ve problem çözme becerileri üzerinde anne yaşının etkili olmadığı, baba yaşının sadece özdüzenlemenin çalışma belleği ve engelleyici kontrol- duygu alt boyutları ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Anne ve baba eğitiminin öz-düzenleme ve sosyal yetkinlik becerileri ile pozitif yönde anlamlı ilişki gösterdiği, öz-düzenleme becerilerinin sosyal yetkinlik ve problem çözme becerilerini düşük düzeyde yordadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between self-regulation skills, social competency behaviors and problem solving skills of 60-72 months-old children. Relational screening method was used in the study and the sample consisted of 329 children in the range of 60-72 months who received pre-school education. Data of the research collected through“Personal Information Form”,“Self-Regulation Skills Scale (Mother Form)”developed by Erol and İvrendi (2018),“Social Competence Behavior Assessment Scale”adapted by Çorapçı, Aksan, Arslan- Yalçın and Yağmurlu (2010) and“ Problem Solving Scale”developed by Oğuz and Köksal Akyol (2015).Descriptive analysis, correlation analysis, independent groups t-test, One Way Analysis of Variance (ANOVA) and regression analysis were used to analyze the data using SPSS program. According to the research results, a low level of positive correlation was found between children's self-regulation and social competence skills and self-regulation and problemsolving skills. There was no significant relationship between problem solving and social competence skills. The gender variable varies significantly in favor of girls on social competency behavior. It has been determined that children who have received pre-school education have higher self-regulation skills. It was determined that maternal age was not effective on self-regulation, social competence and problem-solving skills, and father age was related only to self-regulation's working memory and preventive control-emotion subdimensions. It was observed that mother and father education positively correlated with self-regulation skills and social competence skills, and self-regulation skills predicted social competence and problem solving skills at a low level.