Batı resminde karanlıktan aydınlığa geçişin atmosfer etkisi bağlamında incelenmesi
Examination of the transition from dark to light in the context of atmospheric effect in the West painting
- Tez No: 627512
- Danışmanlar: DOÇ. EVREN KARAYEL GÖKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Işık, Renk, Atmosfer, Aydınlık, Karanlık
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Görme ile ilgili araştırmalar ilerledikçe, ışık ve renk incelemeleri somut bir şekilde ortaya konulmuştur. Işık, renk ve biçim ilişkisi metafizik düşüncelerle de desteklenmiştir. Işığın değişime uğrayarak rengi oluşturması Aristoteles'in mutlak oluşa madde üzerinden getirdiği açıklama ile ilişkilendirilmiştir. Yine renk algısının oluşumu, varoluşa yoksunluk üzerinden getirdiği açıklama doğrultusunda ışık, renk ve madde ilişkisiyle desteklenmiştir. Işığın sürekli olarak değişime uğraması renkle bağını güçlendirirken biçimle arasına mesafe koymuştur. Karanlık ve aydınlık bağlamında diğer renk kuramlarından ayrı bir öneme sahip Goethe renk kuramı, Newton renk kuramı ayrımı ile belirtilmiştir. Newton ve Goethe'nin renk kuramları ile rengi algılamanın fizyolojik yönü ve algısal boyutunun sanata yansımaları açıklanmıştır. Metoforik olarak aydınlık ve karanlık diyalektiğinde, ışığın kökenlerine değinilerek, ışık ve renk ilişkisinin sanat eserlerinde oluşturduğu atmosfer etkisi incelenmiştir. Ortaçağ'ın soyut ışık ve renk kullanımından Rönesans aydınlığına, Baroğun karanlığa nüfus eden ışığına, Maniyerizm'in mistik ışığına ve son olarak Turner'ın yapıtlarında ışık ve renk etkilerine değinilmiştir. Aydınlık ve karanlık arasında denge kurma çabası chiaroscuro, sufumato, tenebrizm gibi teknik buluşları beraberinde getirmiştir. Kullanılan boyanın değişmesi, uygulama yöntemlerini etkilemiş ve pigment yapısının farkında olan sanatçı için rengin ışık özelliği büyük önem kazanmıştır. Turner'ın eserlerinde, Goethe renk kuramının aydınlık karanlık kutupsal ve algısal etkileri gözlemlenir Sanatçının eserlerinde sınırsız bozumlara yol açarak, tekrar düzenlenebilme olanağını da beraberinde getirmiştir. Turner, Işık ve renk araştırmaları üzerine yapılan bilimsel çalışmalardan elde edilen bilgileri doğa gözlemleriyle birleştirip tuvale aktararak uygulamışlardır.
Özet (Çeviri)
As visiual research progresses ligt and color researchis presented in a concrete way. The relationship between light, color and form is supported by metaphysical thoughts. The light changes and creates the color and this situation is associated with Aristoteles's explanation on the matter of absolute occurrence. Again the formation of the perception of color was supported by the relationship of light, color and matter in line with the explanation it brought on the lack of existence. The continuous change of light strengthens its bond with color and has distanced itself form.Goethe color theory. which has a saparete importance from other color theories in the context of dark and light is indicated by the Newton's color theory distinction. Newton and Goethe's color theories and the physiological aspects of perception of color and the reflections of their perceptual dimension to art are explained.Metoforik In light and dark dialectics, the origins of light are examined and the atmosphere effect created by the relationship between light and color is studied in the works of art.The effort to balance between light and dark brought together technical inwentions such as chiaroscuro, sufumato, tenebrism. The chance in the paint used has affected the application methodss and the light effect of the color has become very important fort he artist who is aware of the pigment structure. The dark-light polarity and perceptual dimension of Goethe color theory are observed in Turner's works By bringing unlimited deterioration in the works of the artist, brought the oppportunity to organize it again. Turner combined the information obtained from scientific studies on light and color research with nature observations and applied them to the canvas. Kevwords: Light, Color, Atmosphere, Brightness, Dark.