Acinetobacter baumannii kaynaklı ventilatör ilişkili olay (vio) tanılı hastalarda gelişen akut böbrek hasarının değerlendirilmesi
Evaluation of acute kidney damage developed in patients with acinetobacter baumanni-based ventilator-associated event (vae)
  1. Tez No: 627612
  2. Yazar: FATİH TURAN AYILGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEREM ERKALP, DR. SALİH SEVDİ, PROF. DR. AYŞİN SELCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Acinetobakter Baumannii, Ventilatör ilişkili olay, Kolimisin, Acinobacter Baumannii, Ventilator associated event, Colimycin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Giriş ve Amaç: Mekanik ventilatörler kaynaklı komplikasyonların başında ventilatör ilişkili olay(VİO) gelir. VİO tüm yaş gruplarında yüksek mortalite hızına sahiptir, ayrıca hastane yatış süresini ve sağlık bakım masraflarını artırır.Çalışmamızda, hastanemiz Acinetobacter ile ilişkili VİO tanısıyla takip edilip, tedavisinde kolistin kullanılan hastalarda, Akut Böbrek yetmezliği gelişip gelişmediği, Akut Böbrek yetmezliği gelişen hastalarda Renal Replasman Tedavisi kullanılıp kullanılmadığı ve bunların mortaliteyle olan ilişkileri değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma; 01.01.2017 - 31.12.2019 tarihleri arasında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ)nde takip ve tedavi edilen 18 yaşından büyük, yatış tanısında pnömoni veya septik şok olmayan, önceden bilinen böbrek hastalığı olmayan 2622 hastalanın dosya ve hastane elektronik bilgi sistemi (HIS) kayıtlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi ile gerçekleştirildi. Bu hastaların Centers For Disease Control And Prevention (CDC) ventilatör ilişkili olay (VİO) tanı kriterlerine göre Acinetobacter baumannii etkenli VİO tanısı almış olup parenteral kolimisin ile tedavi edilenleri yaş, cinsiyet, yoğun bakım yatış tanısı, APACHE II skoru, kolimisin kullanım dozu, süresi,ek antibiyoterapi ihtiyacı, mekanik ventilasyonda toplam kalış süresi, septik şok varlığı, trekeostomi açılma durumu, yoğun bakımda toplam yatış süresi, KDİGO kriterlerine göre evrelemesi, Renal Replasman Tedavisi gerekip gerekmediği ve mortalite durumları değerlendirilerek kaydedildi. Değerlendirilen parametreler birbiriyle kıyaslandı. Bulgular: Çalışmamızda toplam 2662 hastanın elektronik ortamda ve yazılı dosyaları incelendi. Toplam saptanan VIO sayısı 85 olup insidansı % 3,19 olarak bulundu. Yapılan tarama sonucunda; yirmi sekiz hastada (%32,9) Acinebacter baumannii ile ilişkili Ventilatör ilişkili olay saptandı.Hastaların Yoğun bakım ünitesine yatış sebepleri olarak en sık solunum yetmezliği ile DM ve komplikasyonları tanıları saptandı. Hastaların on dördünde (%50) bakteri eradikasyonu sağlanırken, yirmi ikisinde (%78.6) septik şok bulguları tespit edildi. Kolimisin tedavisine on dört (%50) hastada klinik cevap alınırken, ortalama kolimisin dozu 298.2±85.5 mg/gün, ortalama kolimisin kullanım süresi 14.3±8.6 gün olarak bulundu. Mekanik ventilatör süresi ortalama 38.7±28.4 gün iken hastaların on beşinde (%53.6) perkutan dilatasyon trakeostomi ihtiyacı olduğu tespit edildi. Trakeostomi süresi ortalama 19.7±9.5 gün iken ortalama YBÜ yatış süresi ortalama 45.9±38.0 gün olarak bulundu. Hastalardaki Akut Böbrek Hasarı(ABH); KDIGO Kriterlerine göre değerlendirildiğinde; sekizinde (%28.6) Evre-I, dördünde (%14.3) Evre-II ve sekizinde (%28.6) Evre-III olarak tespit edildi. Bu bilgiler doğrultusunda, toplam yirmi sekiz hastanın sekizinde (%28.6) KDIGO Evre-III sınıfı ABH saptanmış olup RRT ihtiyacı olduğu görüldü. RRT ihtiyacı olan hastalarla olmayanlar arasında yaş (p=0.939), cinsiyet (p=0,454) ve VKI (p=0.183) açısından farklılık saptanmadı. RRT alan ve almayan gruplar arasında; APACHE II skorlaması (p=0.750), bakteri eradikasyonu (p=1.000), septik şok varlığı (p=0.640), tedaviye klinik cevap (p=1.000), günlük kolimisin dozu (p=0.974) ve kullanım süresi (p=0.899), mekanik ventilasyon süresi (p=0.899), trakeostomi ihtiyacı (p=0.549) ve trakeostomi süresi (p=0.609) arasında farklılık saptanmadı.Sonuç: Kolimisin kullanımı sonrası Renal Replasman Tedavisi gereken ve gerekmeyen hastalar arasında yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksinin (VKI) risk faktörü olmadığını saptadık.RRT gereken ve gerekmeyen hastalarda kolimisin kullanım dozu ,süresi, tedaviye klinik yanıt ve mortalite açısından farklılık tespit edemedik. Kolimisinin diğer antibiyotiklerle kombine kullanımı ve komorbiditesi olan hastalarda doz ve süre ayarının yapılmasının mortaliteyi azaltacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Ventilator-associated event (VAE) is the major complication caused by mechanical ventilators. VAE has a high mortality rate in all age groups, and also increases hospital stay and health care costs. In our study, we aimed to evaluate whether acute kidney failure has developed in patients who have been followed-up due to the diagnosis of VAE associated with Acinetobacter infection in our hospital, and whether renal replacement therapy was used, and its relationship with mortality in patients who have developed colitis during their treatment.Materials and Methods: This study was conducted between 01.01.2017 - 31.12.2019 at the Istanbul Bagcilar Training and Research Hospital, Anesthesiology and Reanimation Department Intensive Care Unit (ICU) on the patients older than of 18 years, without pneumonia or septic shock and previously known kidney disease. Retrospective evaluation of the file and hospital electronic information system (HIS) records of 2622 patients were conducted. Patients who received Acinetobacter baumannii-related VAE diagnosis according to Centers For Disease Control And Prevention (CDC) and underwent parental colimycin treatment were evaluated according to age, gender, diagnosis for intensive care administration, APACHE II score, colimycin dose and treatment duration, requirement for additional antibiotics, total time required for mechanical ventilation, total duration of intensive care, presence of septic shock, requirement for tracheostomy, staging according to KDIGO criteria, requirement for renal replacement therapy and mortality.Results: In our study, electronic and written files of 2662 patients were examined. The total number of VAE cases was 85 and its incidence was found to as 3.19%. As a result of the screening, Acinobacter baumannii-related VAE was detected in 28 patients (32.9%). The most frequent diagnoses of respiratory failure, DM and its complications were found as the reasons for hospitalization in the ICU. While bacterial eradication was achieved in fourteen of the patients (50%), septic shock findings were detected in twenty-two (78.6%). While clinical response was received in fourteen patients (50%) to colimycin treatment, the average colimycin dose was 298.2 ± 85.5 mg / day, and the average duration of colimycin Treatment was 14.3 ± 8.6 days. While the mechanical ventilator duration was 38.7 ± 28.4 days on average, percutaneous dilatation tracheostomy was required in fifteen patients (53.6%). The mean duration of tracheostomy was 19.7 ± 9.5 days, while the average duration of ICU hospitalization was 45.9 ± 38.0 days. When the Acute Kidney Injury (AKI) in patients was evaluated according to the KDIGO criteria, it was detected as Stage-I in eight patients (28.6%), Stage-II in four (14.3%) and Stage-III in eight patients (28.6%). In line with this information, KDIGO Stage-III class ABH was detected in eight of twenty-eight patients (28.6%) and it was found that there was a need for RRT. There was no difference between patients in need of RRT and those who did not, in terms of age (p = 0.939), gender (p = 0.445) and BMI (p = 0.183).APACHE II scoring (p = 0.750), bacterial eradication (p = 1.000), presence of septic shock (p = 0.640), clinical response to therapy (p = 1.000), daily dose of colimycin (p = 0.974), duration of use (p = 0.899), mechanical ventilation time (p = 0.899), tracheostomy requirement (p = 0.549) and tracheostomy time (p = 0.609) did not significantly differ between the groups receiving RRT or not.Conclusion: We determined that age, gender, body mass index (BMI) are not risk factors among patients who need and do not need renal replacement therapy after use of colimycin. We did not find any differences in terms of dosage, duration, clinical response to treatment and mortality in patients with and without RRT. We think that combined use of colimycin with other antibiotics and adjustment of dose and duration in patients with comorbidity will reduce mortality.