Uzamış sarılık tanılı hastalarda etiyolojik nedenlerin ve izlem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of ethiological reasons and follow-up results in patients diagnosed with prolonged jaundice
- Tez No: 627696
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUH YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, uzamış sarılık, etiyolojik nedenle, Neonate, prolonged jaundice, ethiological reasons
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Uzamış sarılık, yenidoğanların polikliniklere en sık başvuru nedenlerinden biridir. Tüm yenidoğanların %2-15'ini, anne sütü ile beslenenlerin %40 kadarını etkiler. Ciddi bir patolojinin ilk belirtisi olabilmesi ve etiyolojinin belirlenmesi için yapılan tetkikler ve takip sürecinin aileleri oldukça endişelendirmesi nedeni ile bu yenidoğanların izlemi dikkatle yapılmalıdır. Bu çalışmada, uzamış sarılık ile izlediğimiz yenidoğanlarda saptadığımız etiyolojik nedenleri ve takiplerde uzamış sarılık süresi üzerinde etkili olabilecek faktörleri belirlemeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmamızda Ocak 2017- Haziran 2019 tarihleri arasında Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim ve Arastırma Hastanesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine başvurmuş ve yenidoğan uzamış sarılığı tanısı almış 37 hafta ve üzerinde doğan term 112 yenidoğanın dosyaları retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Sonuçlar değerlendirildiğinde; etiyolojik nedenlerin oranları sırası ile; geç tip anne sütü sarılığı: 63 (%56,3), ABO uygunsuzluğu: 17 (%15,2), Rh uygunsuzluğu: 6 (%5,4), idrar yolu enfeksiyonu: 11 (%9,8), konjenital hipotiroidi 5 (%4,5), G6PD enzim eksikliği: 7 (%6,3), sepsis: 3 (%2,7) saptanmıştır. Çalışmamızda uzamış sarılığın süresine; kilo alımının, anne eğitim düzeyinin ve kan uyuşmazlığı nedeni ile intravenöz immunglobülin tedavisi almış olmanın etki ettiğini gördük. Anne eğitim düzeyinin yüksek olması ve kilo alımının 30gr/gün üzerinde olmasının uzamış sarılığın daha erken düzelmesinde olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir. Sonuç: Uzamış sarılık çoğu kez iyi seyirli, ancak izlem gerektiren bir tablodur. Altta yatan ciddi bir hastalığın ilk belirtisi olabileceği için etiyolojinin belirlenmesi gereklidir. Anne sütü sarılığı en sık neden olsa da, anne sütü ile beslenme devam edilmelidir. İyi kilo alımının uzamış sarılıkta olumlu etkisi olduğu görülmüştür. Sadece anne sütü ile beslenen uzamış sarılıklı bebeklerin yeterli emzirme desteğine ihtiyaçları vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Prolonged jaundice is one of the most common reasons for neonate admission to polyclinics. It affects 2-15% of all neonates and about 40% of breastfed neonates. As it can be the first indication of a serious pathology and investigations to determine the ethiology and the follow-up process worries the families, the follow-up of neonates with prolonged jaundice must be done carefully. In this study, determination of ethilogical reasons we found in neonates with prolonged jaundice and determination of factors during the follow-up that can be effective on the prolonged jaundice duration is aimed Method: In our study, files of 112 term nenotes (gestation period of 37 weeks or more) who applied to Mustafa Kemal University Pediatrics Polyclinic and were diagnosed with prolonged jaundice between January 2017 and June 2019 are evaluated retrospectively. Findings: When the results are evaluated; rates of ethiological reasons are determined respectively as late breast milk jaundice in 63 cases (56.3%), ABO incompatibility in 17 cases (15.2%), Rh incompatibility in 6 cases (5.4%), urinary tract infection in 11 cases (9.8%), congenital hypothyroid in 5 cases (4.5%), G6PD enzyme deficiency in 7 cases (6.3%) and sepsis in 3 cases (2.7%). In our study we found that weight gain, educational level of mother and being treated with intravenous immunoglobulin due to blood incompatability were effective on the duration of prolonged jaundice. It is shown that high educational level of mother and weight gain more than 30gr/day have positive effect on earlier amelioration of prolonged jaundice. Result: Prolonged jaundice generally shows good prognosis but requires follow-up. Ethiology must be determined because it may be an indication of a serious underlying disease. Although breast milk jaundice is the most common reason, breast feeding must be continued. It is seen that good weight gain has a positive impact on prolonged jaundice. Exclusively breastfed babies who have prolonged jaundice need adequate feeding support.