Tek diş premolar eksikliğinde uygulanan ekstra kısa implantların başarısının değerlendirilmesi
Evaluation of the success of extra short implants applied in single tooth premolar loss
- Tez No: 627719
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU KILIÇ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ekstra kısa implant, marjinal kemik kaybı, konik bağlantı, Extra short implant, marginal bone loss, conical connection
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çalışmamızın amacı üst çene premolar bölgedeki tek diş eksikliklerinde uygulanan eksta kısa implantların başarısının değerlendirilmesidir. Çalışmamıza 2017-2018 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı'nda implant uygulanmış, yaş ortalaması 45.9 olan 15 hasta dahil edilmiştir. Bu hastalara uygulanan 4 mm uzunluğa ve 5 mm çapa sahip eksta kısa implantların başarısı değerlendirilmiştir. Protetik yüklemeden hemen sonra ve takip eden 1. yılda paralel teknikle alınan periapikal radyograflar üzerinden bilgisayar destekli bir yazılım programı yardımıyla implant çevresi kemik kayıpları hesaplanmıştır. Çalışma boyunca herhangi bir protetik komplikasyon ve implant kaybı yaşanmamıştır. Ayrıca protetik yükleme sonrası ile 1. yıl kontrolleri arasında marjinal kemik seviyesindeki farklar açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Bu araştırmanın limitasyonları dahilinde 4mm boyundaki extra kısa implantların, üst çene premolar bölgede tek diş eksikliklerinde ya da daha fazla diş eksikliğinde tek başına kronlanarak kullanılabilecek bir tedavi alternatifi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to evaluate the success of extra short implants applied for single tooth loss at the premolar region of maxilla. 15 patients with an average age of 45.9 years and who were performed implant surgery in Erciyes University Faculty of Dentistry, Department of Periodontology between 2017-2018 were included in our study. The success of extra short implants with a length of 4 mm and a diameter of 5 mm applied to these patients was evaluated. Immediately after the prosthetic loading and at the 1 year follow-up, marginal bone loss of these implants were calculated with the help of a computer-aided software program via periapical radiographs taken with parallel technique. There were no prosthetic complications and no implant loss during the study. In addition, there was no statistically significant difference in marginal bone level between prosthetic loading and 1st year controls (p> 0.05). Within the limitations of this study, extra short implants with a length of 4mm were found to be a treatment alternative that can be used in single tooth loss or in more teeth loss by crowning alone at the premolar region of maxilla.