Total diz protezli hastalarda operasyon sonrası uygulanan bantlama ve soğuk uygulama sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of kinesiotaping and cold therapy in patients with total knee arthroplasty
  1. Tez No: 627724
  2. Yazar: ERTUĞRUL YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÜNVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Total Diz Protezi, Kinezyolojik Bantlama, Soğuk Uygulama, Total Knee Arthroplasty, Kinesio Taping, Cold Pack
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Total Diz Protezi (TDP) sonrası hastane-içi dönemde uygulanan kinezyolojik bantlama (KB) uygulaması ve soğuk uygulamasının ağrı, ödem, normal eklem hareketi, kas kuvveti, fonsiyonel seviye ve yaşam kalitesine etkilerini incelemektir. Yöntem: Ameliyat öncesieratif tanısı gonartroz olan ve primer TDP ameliyatı geçiren 100 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Olgular ameliyat sonrası hastane-içi dönemde aldıkları rehabilitasyona göre kontrol grubu, KB grubu ve soğuk uygulama grubu (SU) olarak 3 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu olgularına standart bir rehabilitasyon programı uygulanmıştır. KB grubunda standart bir rehabilitasyon programına ek olarak diz bölgesine iki adet kinezyolojik bant uygulanmıştır. SU grubunda standart rehabilitasyon programına ek olarak diz çevresine 2 saat aralıklarla soğuk paket uygulanmıştır. Tüm olgular ameliyat öncesi, taburculuk ve ameliyat sonrası üçüncü ay; ağrı, ödem, eklem hareket açıklığı, kas kuvveti, fonsiyonel seviye ve yaşam kalitesi açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma öncesinde gruplar benzerdir. Taburculuk değerlendirmesinde; KB grubu olgularında, ağrı parametresi bakımından kontrol grubuna kıyasla anlamlı fark belirlenmiştir (p0,05). Sonuç: TDP sonrası erken dönemde uygulanan diz bölgesine lenfatik düzeltme tekniği ile uygulanan KB, ameliyat sonrası ağrı azaltma bakımından etkili bir tekniktir. TDP sonrası hastane-içi dönemde 2 saat aralıklarla 15 dakika süresince uygulanan SU, ödem kontrolü açısından etkin bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the effects of Kinesio Taping (KT) and Cold Packs (CP) on pain, edema, range of movement, muscle strength, functional level and quality of life in patients with Total Knee Arthroplasty (TKA). Method: One-hundred patients with TKA were included. Patients were allocated into three groups as control group, KT group, and CP group. The control group received a standard rehabilitation program. KT group received two KT bands in addition to the standard rehabilitation program. CP group received cold packs in addition to the standard rehabilitation program. All subjects were evaluated at preoperative, discharge and postoperative third month in terms of pain, edema, range of motion, muscle strength, functional level, and quality of life. Results: The groups were similar at preoperative. A significant difference was determined in terms of pain in KT group compared to the control group at the discharge (p 0.05). Conclusion: Lymphatic correction technique of KT is an effective technique in terms of postoperative pain reduction. CP is an effective method in terms of edema control.