Yenidoğan dönemi cerrahi olguların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of surgical cases in newborns
  1. Tez No: 627743
  2. Yazar: MERVE VATANSEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN KÖSE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, cerrahi olgular, Neonatal, surgical patients
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş ve Amaç: Yenidoğan döneminde cerrahi olgularının tanınması genellikle zor olmamakla birlikte, erken tanı, cerrahi tedavi ve postoperatif bakım ile mortalite ve morbidite önlenebilmektedir. Hastaların demografik ve klinik özellikleri bir arada değerlendirildiğinde gelişen postoperatif komplikasyonlara yaklaşım ve akılcı antibiyotik seçimi hastalardaki olası morbidite hatta mortalite etkileyebilir. Bu çalışmamızda; Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, cerrahi girişim uygulanmış ve yenidoğan yoğun bakım ünitesi'nde (YYBÜ) yatmış bebeklerin retrospektif olarak incelenmesi, eşlik eden diğer sistem ve organ anomalilerinin, operasyona yönelik bilgilerinin, postoperatif gelişen komplikasyonların, sağ kalım oranlarının ve prognoza etki eden faktörlerin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Hasta grubumuz; Harran Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Yenidoğan Yoğunbakım Ünitesi'nde takip edilen 89 hastadan oluşmaktadır. Cerrahi girişim gerektiren konjenital kalp hastalığı olan olgular ve postoperatif takipleri diğer kliniklerde tamamlanan olgular çalışmaya alınmadı. Olguların demografik özellikleri (doğum haftası, doğum kilosu, cinsiyetleri, kaçıncı günde başvurduğu), tanıları, operasyon zamanı ve postoperatif komplikasyonları kaydedildi. Bulgular: Hastalarımızın %60,7'si erkek, %39,3'ü kızdı. %23,6'sı normal vajinal yolla (NVYD), %76,4'ü sezaryen (C/S) ile doğmuştu. %96,6'sı tekiz, %3,4'ü ikiz doğumdu. Hastaların sadece %3,6'sında antenatal tanı vardı. Bebeklerin doğum ağırlıkları; 2648,93±711,306 gr, doğum haftaları 36,17±3,395 hafta ve anne yaşları ortalamaları 28,93±6,716 yıl idi. Bebeklerin APGAR skorlarının ortalaması; 6,62±0,731 ve yatış sürelerinin ortalaması 28,91±23,536 gündü. Bebeklerin %55,1'i solunum desteğine ihtiyaç duymuştu. Bebeklerin entübasyon durumları incelendiğinde %48,3'ünün entübe edildiği ve entübasyon sürelerinin 4,17±10,257 gün, NCPAP sürelerinin ise 1,57±4,261 gün olduğu saptandı. Bebeklerin cerrahi tanıları incelendiğinde; %28,1'inin anal atrezi, %13,5'inin jejunal/ileal atrezi, %14,6'sının duodenal atrezi, %20,2'sinin özefagus atrezisi, VIII %11,2'sinin diafragma hernisi, %3,4'ünün nekrotizan enterokolit'e bağlı perforasyon, %7,9'unun omfalosel, %2,2'sinin de gastroşizim olduğu saptandı. Takip edilen hastaların %30.3'ünde postoperatif komplikasyon gelişti. Postoperatif komplikasyon gelişen hastaların %62,9'u sepsis–klinik sepsis, %34,8'i beslenme intoleransı, %6,7'si pnömotoraks, %2,2'si pnömoni, %4,5'i restenoz nedeniyle takip edildi. Tüm hastaların %55,8'i hayatını kaybetmişti. Mortalite görülen hasta gruplarının cerrahi tanıları incelendiğinde; %8,7sinin anal atrezi, %8,7'sinin gastroşizm, %13,0'ünün duodenal atrezi, %17,4'ünün omfalosel, %17,4'ünün jejuno/ileal atrezi, %21,7'sinin diafragma hernisi olduğu görüldü. NEK'e bağlı perforasyon sonucu ölüm saptanmadı. Bebeklerde mortalite operasyon sonrası ortalama 6,55±16,806 günde gerçekleşmişti. Tam enteral beslenmeye geçiş süreleri ortalama 14,82±15,997 gündü. Hastalar; doğum ağırlığı, doğum haftası, operasyon günü, entübasyon süresi (gün), tam enterale geçiş süresi, operasyon sonrası mortalite (gün) bulgularına göre puanlandırıldı. Bu puanlama sonuçlarının mortalite üzerine etkili olup olmadıkları değerlendirildi. Bebeklerin doğum ağırlıkları ile mortaliteleri arasındaki ilişki incelendiğinde doğum ağırlığı düşük olan bebeklerde mortalitenin anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü. Bebeklerin doğum haftaları ile mortaliteleri arasındaki ilişki incelendiğinde doğum haftası daha küçük olan bebeklerde mortalitenin anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü. Bebeklerin opere edildikleri gün ile mortaliteleri arasındaki ilişki incelendiğinde opere edildikleri gün ilerledikçe bebeklerde mortalitenin anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü. Bebeklerin entübasyon süreleri ile mortaliteleri arasındaki ilişki incelendiğinde entübasyon süresinin uzaması ile orantılı olarak bebeklerde mortalitenin anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü. IX Bebeklerin tam enteral beslenmeye geçiş süresi ile mortaliteleri arasındaki ilişki incelendiğinde tam enteral beslenmeye geçiş süresi uzadıkça bebeklerde mortalitenin anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü. Sonuç: Hastalarımızın cerrahi tanıları incelendiğinde; %28.1'inin anal atrezi, %13.5'inin jejunal/ileal atrezi %14.6'sının duodenal atrezi, %20.2'sinin özefagus atrezisi, %11.2'sinin diafragma hernisi, %3.4'ünün nekrotizan enterokolit'e bağlı perforasyon, %7.9'unun omfalosel, %2.2'sinin de gastroşizm olduğu saptandı. %30.3'ünde postoperatif komplikasyon gelişti. %62,9 oranı ile postoperatif komplikasyonlardan en sık sepsis–klinik sepsis gelişirken, %2.2 oranı ile en az pnömoni gelişti. Tüm hastaların %55,8'i hayatını kaybetmişti. Mortalite görülen hastaların cerrahi tanıları incelendiğinde; %8,7 anal atrezi, %8,7 gastroşizm, %13,0 duodenal atrezi, %17,4 omfalosel, %17,4 jejuno/ileal atrezi, %21,7 diafragma hernisi, %0,0 nekrotizan enterokolit'e bağlı perforasyon olduğu görüldü. Yenidoğan cerrahisi konusunda uzmanlaşmış merkezlerin ve teknik alt yapılarının geliştirilmesi, hemşirelik bakım ve olanakları için sayısal ve niteliksel standart işgücünün sağlanması, prenatal tanı alan olguların zaman kaybedilmeden spesifik merkezlere sevk edilmesi ile daha iyi sonuçlar alınacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Since it is often not difficult to recognize surgical cases during the neonatal period, mortality and morbidity can be prevented by early diagnosis, surgical treatment and postoperative care. When the demographic and clinical characteristics of the patients are evaluated together, the approach to complications developed postoperatively and rational antibiotic selection may affect the potential morbidity or even mortality in patients. This study aims to retrospectively investigate the infants who underwent surgical intervention and hospitalized in Neonatal Intensive Care Unit (NICU) at the Harran University Faculty of Medicine Hospital, as well as to evaluate accompanying other system and organ anomalies, information for the operation, postoperatively developed complications, survival rates, and the factors affecting prognosis. Material and Method: The study was conducted with 89 patients followed up in the Harran University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Neonatal Intensive Care Unit. Patients with congenital heart disease requiring surgical intervention and patients whose postoperative follow-up was undertaken at other clinics were excluded. Demographic characteristics (week of birth, birth weight, gender, date of admission), diagnoses, operation times, and postoperative complications were recorded. Results: Of our patients, 60.7% was male, 39.3% was female. Of the patients, 23.6% was born by normal vaginal delivery (NVD), and 76.4% by cesarean section (C/S). Of them, 96.6% was singleton, %3.4 was a twin birth. Only 3.6% of the patients had an antenatal diagnosis. Average birth weights of the infants was 2648.93±711.306 g, their mean gestational age was 36.17±3.395 weeks, and the mean maternal age was 28.93±6.716 years. The mean APGAR score of the infants was 6.62±0.731, and their mean duration of hospitalization was 28.91±23.536 days. Of the infants, 55.1% was found to need respiratory support. Looking at the intubation statuses of the infants, 48.3% was intubated, the mean duration of intubation was 4.17±10.257 days, and the mean duration of NCPAP was 1.57±4.261 days. When surgical diagnosis of infants were examined, 28.1% had anal atresia, 13.5% had jejunal/ileal atresia, 14.6% had duodenal atresia, 20.2% had esophageal XI atresia, 11.2% had diaphragmatic hernia, 3.4% had necrotizing enterocolitis (NEC) related perforation, 7.9% had omphalocele, and 2.2% had gastroschisis. Of the patients followed, 30.3% had postoperative complications. Of the patients with postoperative complications, 62.9% was followed by sepsis-clinical sepsis, 34.8% by nutritional intolerance, 6.7% by pneumothorax, 2.2% by pneumonia, and 4.5% by restenosis. Of all patients, 55.8% had died. When the surgical diagnoses of mortality groups were examined, it was observed that 8.7% had anal atresia, 8.7% had gastroschisis, 13.0% had duodenal atresia, 17.4% had omphalocele, 17.4% had jejunal/ileal atresia, and 21.7% had diaphragmatic hernia. There were no deaths caused by NEC-induced perforation. Mortality in infants was 6.55±16,806 days after the operation. Transition to full enteral feeding was 14.82±15,997 days on the average. The patients were scored according to their birth weight, week of birth, day of operation, intubation period (days), transition time to full enteral feeding, and post-operative mortality (days) findings. These results of scoring were evaluated whether they were effective on mortality. Looking at the relationship between birth weight and mortality of infants, mortality was found to be significantly higher in infants with low birth weight. Looking at the relationship between weight of birth and mortality of infants, mortality was significantly higher in infants with smaller week of gestation. When the relationship between the day of operation and mortality of infants was considered, it was found that mortality was significantly higher in infants as the day of operation delayed. Considering the relationship between the duration of intubation and mortality of infants, mortality in infants was found to be significantly higher in proportion to the length of intubation period. XII Looking at the relationship between the duration of the transition to full enteral feeding and mortality of infants, it was found that mortality was significantly higher in infants as the time of transition to full enteral feeding was extended. Conclusion: Considering the surgical diagnosis of our patients, 28.1% had anal atresia, 13.5% had jejunal/ileal atresia, 14.6% had duodenal atresia, 20.2% had esophageal atresia, 11.2% had diaphragmatic hernia, 3.4% had NEC-related perforation, 7.9% had omphalocele, and 2.2% had gastroschisis. Of the patients, 30.3% had postoperative complications. The most common postoperative complication was sepsis-clinical sepsis by 62.9%, and the least common was pneumonia by 2.2%. Of all patients, 55.8% had died. Looking at the surgical diagnoses of mortality groups, it was found that 8.7% had anal atresia, 8.7% had gastroschisis, 13.0% had duodenal atresia, 17.4% had omphalocele, 17.4% had jejunal/ileal atresia, 21.7% had diaphragmatic hernia, and 0.0% had necrotizing enterocolitis induced perforation. We believe better outcomes will be obtained by improving the centers specialized in neonatal surgery and their technical infrastructures, providing qualitative and quantitative standard workforce for nursing care facilities, and by referring the prenatally diagnosed patients to the specific centers as soon as possible.