Yerel medyaya yönelik güvenilirlik algısı: Samsun yerel medyası örneğinde bir araştırma
Credibility perception related local media: A research in the expamle of Samsun local media
- Tez No: 627744
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR BEKİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Medya, Haber, Yerel Medya, Medya Güvenilirliği, Haber Güvenilirliği, Media, News, Local Media, Credibility of Media, Credibility of News
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
İletişim, toplumsalı kuran, üreten, yeniden üreten ve sürdüren insan etkileşimlerinin altında yatan temel olgulardan biridir. Bugünün dünyasında iletişim, dijital dönüşüm sürecinin getirdiği çeşitli olanaklarla yeni formlara yönelmiş ve toplumsal hayatın kodlarında kendine yer bulmuştur. Medya, teknoloji aracılığıyla kitlesel ölçekte insan gruplarına hitap eden iletişim araçları ve ortamlarıdır. Medyanın kitlelerle kurduğu iletişimin karşılık bulabilmesinin temel değişkenlerinden biri de güven duygusudur. Buna koşut olarak iletişim bilimcilerin medya araçlarıyla ilgili güvenilirlik araştırmaları geniş bir tarihsel arka plana sahiptir. Geçmişteki güvenilirlik araştırmaları kaynak güvenilirliği üzerine yoğunlaşmaktayken, günümüz iletişim literatüründe bu araştırmalar mesaj ve araç güvenilirliği ile farklı medya ortamlarına yönelmektedir. Bu bağlamda söz konusu araştırma, güvenilirlik olgusunu, yerel medya ve haberler bağlamında ölçümlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada örneklem olarak Samsun ili ve yerel medyası seçilmiştir. Araştırmaya katılanlar ise Samsun ilinin üç merkez ilçesinde yaşayan 541 kişiden oluşmuştur. Araştırmaya katılanlardan elde edilen veriler online anket tekniği ile toplanmıştır. Araştırmanın temel bulgusu: yerel gazete haberleri; yerel internet televizyonu, yerel internet haber siteleri ve yerel medyanın sosyal medya hesaplarındaki haberlerle karşılaştırıldığında, yerel gazetedeki haberler katılımcılar tarafından daha gerçeklere dayalı, daha az insanların özel hayatını ihlal eden, toplumun refah ve mutluluğu ile daha fazla ilgilenen ve daha güvenilir şekilde değerlendirilmiş olmasıdır. Araştırmada, katılımcıların yerel medyayı çoğu zaman takip etme ihtiyacı duydukları bulgusuna ulaşılmıştır. Katılımcıların en sık kullandığı medya araçlarında, yerel medyanın sosyal medya hesapları, yerel haber siteleri ve yerel gazete ilk üç sırada bulunmaktadır. Katılımcılar, valilik kurumundan sonra en güvenilir olarak yerel medyayı görmektedir.
Özet (Çeviri)
Communication is one of the phenomena which form the basis of human interactions which establish, produce, reproduce and maintain the socialization. In today's world, communication has started to be interested in new forms that digital transformation process led to and received attention in terms of values in social life. Media is tools and environments of communication which address a group of people by means of technology on a mass scale. One of the main variables in being understandable of communication which the media establishes with crowds of people is sense of trust. In parallel with this situation, communication scientists' credibility researches about tools of media have an extensive and historical background. Although credibility researches in the past focus on resource credibility, these researches concentrate on credibility of message and tool and different media environments in today's communication literature. In this context, the aforementioned research was done to measure the concept of credibility within the context of local media and news. In this research, the city“Samsun”and local media of the city were chosen as an sample. As for the participants who attend the research, they are 541 people who live in the three central districts. The data which was acquired from the participants in the research was collected with the method of online survey. The basic finding of the research is that compared to the local internet television, local internet news websites and news in the social media accounts of local media with the news in local newspaper, news in the local newspaper were evaluated by the participants that these news were more factual, more interested in welfare and happiness of the society, more credible and violated less people's private life. In this research, it is discovered that the participants usually need to follow the local media. Among the mostly used media tools by the participants, social media accounts of local media, local news sites and local newspaper are the top three media organs. The participants think that the governorship is the most credible institution which is followed by local media.