Darbe yöneticilerinin sosyal medyada meşruiyet inşası: 2023 darbesinde Nijer örneği
The construction of legitimacy by coup regimes on social media: The case of the 2023 coup in Niger
- Tez No: 1011917
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Dijital meşruiyet, 2023 Nijer Darbesi, Siyasal iletişim, Social media, Digital legitimacy, 2023 Niger Coup, Political communication
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 26 Temmuz 2023 tarihinde Nijer'de gerçekleşen askerî darbenin ardından darbe yönetiminin (CNSP) sosyal medya platformları aracılığıyla yürüttüğü dijital meşruiyet inşa süreçlerini incelemektedir. Araştırma, geleneksel meşruiyet kaynaklarını yitirmiş yönetimlerin dijital iletişim ortamlarını nasıl stratejik bir araç olarak kullandığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma, nicel verilerle desteklenmiş nitel içerik analizi yöntemine dayanmaktadır. Araştırma kapsamında darbe sonrası ilk 100 günlük dönemde (26 Temmuz- 3 Kasım 2023) Twitter/X, Facebook, TikTok, YouTube ve WhatsApp platformlarında CNSP'ye ait resmi hesaplar, darbe yanlısı hesaplar ve darbe süreciyle özdeşleşen hashtag'ler aracılığıyla paylaşılan toplam 1.250 içerik birimi analiz edilmiştir. Veriler, tematik kodlar (Güvenlik ve Terörle Mücadele; Ulusal Birlik ve Dayanışma; Anti-Kolonyalizm ve Ulusal Egemenlik vb.) ve biçimsel kodlar (resmî bildiri, video propaganda, duygusal çağrı vb.) temel alınarak kodlanmış; kodlayıcılar arası güvenilirlik Cohen's Kappa ile test edilmiştir. Bulgular, darbe yönetiminin meşruiyet üretiminde üç ana temaya yaslandığını göstermektedir: ulusal birlik ve dayanışma (%30,40), geçiş planı ve meşruiyet (%19,84) ile güvenlik ve terörle mücadele (%15,20). Platformlar arasında belirgin bir işlevsel farklılaşma tespit edilmiştir: Twitter/X uluslararası kamuoyuna yönelik diplomatik mesajlar için, Facebook kitlesel mobilizasyon için, TikTok genç nüfusa yönelik duygusal propaganda için, YouTube kurumsal görünürlük için, WhatsApp ise yerel ağlarda hızlı bilgi yayılımı için kullanılmıştır. Zaman boyutunda söylemin dinamik bir yapı sergilediği; ilk günlerde güvenlik ve eski rejim eleştirisi öne çıkarken, ilerleyen haftalarda anti-kolonyal söylem ve uluslararası tepkilere yanıt temalarının ağırlık kazandığı görülmüştür. Teorik açıdan, bu çalışma meşruiyet kavramını dijital bağlamda yeniden ele alarak“dijital meşruiyet”olgusuna katkı sunmaktadır. Araştırma, dijital meşruiyetin üç temel boyutunu ortaya koymuştur: duygusal mobilizasyon, sembolik anlatı inşası ve platform stratejisi. Sonuç olarak, çalışma sosyal medyanın darbe yönetimleri açısından yalnızca bir iletişim aracı değil, aynı zamanda siyasal anlatının kurulduğu, kamuoyu algısının yönlendirildiği ve meşruiyet iddialarının üretildiği bir güç alanı olduğunu göstermektedir. Ayrıca, bu süreçler üzerinde sosyal medyanın etkisini derinlemesine anlamak, benzer durumların gelecekteki analizleri için önemli bir çerçeve sunmakta ve dijital iletişimin siyasi süreçlerdeki rolünü vurgulamaktadır. Böylece, dijital meşruiyet kavramı, yalnızca güncel olayları değil, aynı zamanda siyasi dinamiklerin evrilmesini de derinlemesine analiz etmemizi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the processes of digital legitimacy construction carried out by the military regime (CNSP) through social media platforms following the coup that occurred on July 26, 2023, in Niger. The research aims to reveal how regimes that have lost traditional sources of legitimacy strategically utilize digital communication environments as a tool. The study is based on a qualitative content analysis approach supported by quantitative data. In the scope of the research, a total of 1,250 content units shared through official accounts of the CNSP, pro-coup accounts, and hashtags associated with the coup process were analyzed on Twitter/X, Facebook, TikTok, YouTube, and WhatsApp during the first 100 days post-coup (from July 26 to November 3, 2023). The data were encoded based on thematic codes (Security and Counter-Terrorism; National Unity and Solidarity; Anti-Colonialism and National Sovereignty, etc.) and formal codes (official statements, video propaganda, emotional appeals, etc.); inter-coder reliability was tested using Cohen's Kappa. The findings show that the coup regime relied on three main themes in generating legitimacy: national unity and solidarity (30.40%), transition plan and legitimacy (19.84%), and security and counter-terrorism (15.20%). A significant functional differentiation among platforms was identified: Twitter/X was used for diplomatic messages to the international community, Facebook for mass mobilization, TikTok for emotional propaganda directed at the youth, YouTube for institutional visibility, and WhatsApp for rapid information dissemination within local networks. Over time, the discourse exhibited a dynamic structure; in the early days, security and criticism of the previous regime were prominent, while in the following weeks, themes of anti-colonial discourse and responses to international reactions gained weight. Theoretically, this study contributes to redefining the concept of legitimacy in a digital context, introducing the notion of“digital legitimacy.”The research identifies three fundamental dimensions of digital legitimacy: emotional mobilization, narrative construction, and platform strategy. In conclusion, the study demonstrates that social media serves not only as a communication tool for coup regimes but also as a power arena where political narratives are constructed, public perceptions are directed, and legitimacy claims are produced. Furthermore, understanding the impact of social media on these processes provides an important framework for analyzing similar situations in the future, emphasizing the role of digital communication in political dynamics. Thus, the concept of digital legitimacy allows us to deeply analyze not only current events but also the evolution of political Dynamics.