Mısır'da yeni Mu'tezile ve yeni selefi hareketler: 20. yüzyılda itikadi-siyasi bir karşılaştırma
New Mu'tazilah and new salafist movements in Egypt: In the 20th century faith- a political comparison
- Tez No: 627777
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN TAŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: ihya, tecdid, ıslah, Mu'tezile, Selefiyye, 20.yy İslami hareketleri, yeni Selefiyye, Yeni Mu'tezile, Kelam, Mısır, recovering, novation, reclamation, Mu'tazila, Salafiyya, 20th century Islamic movements, New Salafiyyah, New Mu'tazilah, Kalam, Egypt
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Takdim edilen tezimizde yeni Mu'tezile ve yeni Selefi akımları öncelikli olarak eserleri, dini ve siyasi görüşleri açısından incelenmiştir. Tezimizin Giriş kısmında, Mısır'ın Müslümanlar Tarafından Fethi sonrasında gelişen olaylar ve bunun akabinde son üç asırda sömürge güçlerinin Mısır'ı işgali ve bunun Müslümanlar arasında meydana gelen reform/ihya, yeni Selefi ve yeni Mu'tezile hareketlerine etkileri ele alınmıştır. Tezimizin birinci bölümünde Mısır'da reform/ihya ve tecdit hareketlerinin ortaya çıkışının ana nedenleri, ikinci bölümde ilk olarak Mısır'da yeni selefi, yeni Mu'tezile, Reform/İhya ve modernizm hareketleri bağlamında öne çıkan şahsiyetler, daha sonra klasik selefilik ve Mu'tezile düşüncesi ele alınmıştır en son olarak ta bu iki düşünce arasında bir karşılaştrıma yapılmıştır. Son bölümde ise yeni selefiyye ve yeni Mu'tezile hareketleri ele alınıp tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Of these two steps mentioned in this thesis we have presented, among others, of course, primarily his works, religious and political views were examined. The emerging new mutezile and new safalist movements were investigated. In the introduction part of our thesis, the events that occurred after the conquest of Egypt and subsequent occupation of Egypt by the colonial powers in the last 3 centuries and the effects of this on the Reform/revival , the new safalist and the new mu'tezile movements. In the first part of our thesis, the reasons for the emergence of the reform/revival movement in Egypt, in the second part, the first safalist in Egypt in the context of the new mu'tezile, reform/revival and modernism movements, then the classical salafism and mu'tezile thoughts had been discussed. Finally, a comparison was made between these two thoughst. In the last part, the new Salafist and the new Mu'tezile were handled and analyzed.