Halkla ilişkiler birimlerinin organizasyonel gelişimi: Kayseri Büyükşehir Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü örneği
Organizational development of public relations units: The case of Kayseri Metropolitan Municipality Public Relations Directorate
  1. Tez No: 627781
  2. Yazar: OĞUZ BAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Halkla İlişkiler, Yerel Yönetimler, Belediye, Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Kayseri Metropolitan Municipality, Metropolitan Municipality, Public Relations, Local Authorities, Municipality, Public Relations Department
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Öneminin giderek anlaşılmasıyla beraber hem özel hem de kamu kuruluşlarında“halkla ilişkiler faaliyeti gösteren birimler”kurulmaya başlanmıştır. Özellikle son dönemlerde, yerel kamuoyuyla birebir karşılıklı iletişimde bulunan belediye yönetimleri, halkla ilişkiler çalışmalarının etkisinin farkına vararak önemli girişimlerde bulunmaya başlamıştır. Bu sebeple halkla ilişkiler birimine yüksek bütçeler sağlayarak yerel kamuoyunda bir algı oluşturmak, yapılan hizmetleri tanıtmak, yerel kamuoyunu tanımak ve hizmetlerini aldığı geribildirimler doğrultusunda şekillendirmek amacıyla halkla ilişkiler faaliyetlerini bir vasıta olarak görüp bunun üzerinde çalışmalar yürütmeye başlamışlardır. Araştırmanın amacı; Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin son yıllarda halkla ilişkiler çalışmalarında bir değişiklik olup olmadığını sorgulamak, olduysa eğer gerçekleşen bu değişimlerin varılan neticelere nasıl etki ettiğini literatürdeki ana temaları esas alarak incelemektir. Bunun için, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ndeki Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü'nde görev yapmakta olan 27 çalışan ile“bir nitel araştırma tekniği olan mülakat yöntemi”uygulanarak görüşülmüştür. Elde edilen bulgular tematik olarak kategorize edilerek analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda son dönemlerde Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nde halkla ilişkiler biriminin müdürlük statüsü kazanması, müdürlüğe ait bütçe tahsis edilmesi, yeni birimlerin kurulması ve birimlerin kurulmasıyla artan iş yoğunluğuna rağmen memnuniyet seviyesindeki yükselme eğilimi, halkla ilişkiler birimlerinin fiziki ve teknik altyapının iyileştirilmesinden yola çıkarak; halkla ilişkiler çalışmalarına, faaliyetlerine oldukça önem verildiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the increasing understanding of its importance, the“units engaged in public relations”began to be established in both private and public institutions. Especially in recent times, municipal governments that interact communicate one-to-one with the local public have started to take important initiatives by recognizing the impact of public relations activities. For this reason, in order to create a perception in the local public opinion, to promote the services provided, to be familiar with the local people, and to shape the services in accordance with the feedback they received, considering the public relation activities as a tool, they started to carry out studies on this matter by providing high budgets to public relations units. The purpose of the study is to question whether there has been a change in the public relations studies of Kayseri Metropolitan Municipality in recent years and to examine how these changes, if any, have affected the results reached, based on the main themes in the literature. For this purpose, 27 employees working in the Public Relations Department of Kayseri Metropolitan Municipality were interviewed by using the“interview method, which is a qualitative research technique”. The findings are analyzed with thematic categorization. At the end of the study, considering the fact that the public relations unit of Kayseri Metropolitan Municipality has gained the directorate status, the allocation of budget to the directorate, the increasing trend in satisfaction level - despite the establishment of new units and increasing workload due to the establishment of these units -, and the improvement of the physical and technical infrastructure of the public relations units, it is understood that great importance is attached to public relations efforts and activities.