Kaynak bağımlılığı teorisi: Türk bankacılığında sistem, performans ve kaynak olarak insan, 2002 - 2013
Resource dependence theory: The system, performance and human as a resource in Turkish banking, 2002 - 2013
  1. Tez No: 391170
  2. Yazar: NEZAHAT EZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ YILMAZ GÜZEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Resource Based View, Resource Dependence Theory, Turkish Banking system, Human Resource, Performance.
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Kaynak Bağımlılığı Teorisi; örgüt faaliyetlerinin çevre tarafından sınırlandırıldığını, örgütlerin çevre tarafından kontrol edildiğini savunmakta örgütlerin ihtiyaç duyduğu kaynaklar sebebiyle çevreden etkilendiklerini, ürettikleri mal ve/veya hizmetler için bilgi sermaye, araç-gereç, malzeme, hammadde ve insan kaynaklarına ihtiyaç hissettiklerini söylemektedir. Kaynaklar çevre tarafından kontrol edilmektedir. Örgütün kaynaklara olan bağımlılığı arttıkça ve kaynaklar üzerindeki rekabet yoğunlaştıkça, çevrenin de örgüt üzerindeki kontrolü artmaktadır. Kritik kaynaklar, eksikliği halinde örgütün fonksiyonlarını yerine getiremeyeceği girdilerdir. Bu nedenle örgütün bu kaynaklara olan bağımlılığını azaltacak stratejiler geliştirilmesi gerekmektedir. Kritik kaynaklara olan bağımlılığı azaltmak için; kaynak sağlayıcıları çoğaltmak, satıcılarla ortak yatırımlar yapmak, bu örgütlerin yöneticileri ile kişisel ilişkileri geliştirmek, tedarikçi firmaların yönetimine girmek gibi stratejiler kullanılabilir. Hükümet kurumlarına olan bağımlılığı azaltmak için, lobi yapmak, tanıtım ve halkla ilişkiler; insan kaynaklarına ve bilgiye olan bağımlılığı azaltmak için, şirkette çalışmayı cazip hale getirmek, meslek oda ve birliklerinin yönetimine girmek, yeni ürünlerin üretimi veya piyasadan çıkmak izlenecek stratejiler arasında sayılabilir. Kaynak Bağımlılığı Teorisi açısından Bankacılık sistemini ve Türk Bankacılık sisteminin 2002-2013 Yılları arasındaki sistemini, performansını ve bu sistem içerisinde kaynak olarak 'İNSAN' kaynağının rolünü, önemini ve yıllar içerisindeki performansı ve gelişimi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Resource Dependence Thoery; takes a stand toward that the organization activities are restricted and controlled by their environment. And also the organizations are effected by their environment because of resource dependence so they feel the need of knowledge, capital, equipment, raw and materials and human resources to produce goods and services. The resources are under the governance of environment so the control of environment on organization raises based on increasingly dependence and competition for resources. The critical resources are the inputs which the organization could not function effectively when they are absence. So organizations should make strategies to decrease dependence to this kind of resources. Fort his organizations can increase the number, establish joint ventures, develop a relationships with managers, and be on the board of suppliers. On the other hand, the organizations can conduct lobbying activities, public relations against to governmental authorities, make working at the company attractive, be on the board of trade associations, manufacture new products and remove from market to decrease the dependence of human resources and knowledge. The purpose of study is evaluating the performance, role and importance of human resource that based on the performance development of Turkish Banking sector between the years 2002-2013.