L-tiroksin replasmanı ile ötiroidizm sağlanmış hashimoto tiroiditi veya total tiroidektomili hastaların yaşam kalitelerinin karşılaştırılması
The comparison of quality of life between euthyroid patients with hashimoto's thyroiditis and total thyroidectomy under l-thyroxin treatment.
- Tez No: 627782
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroiditi, total tiroidektomi, yaşam kalitesi, ötiroidizm, hipotiroidi, Hashimoto's thyroiditis(HT), total thyroidectomy, quality of life, euthyroidism, hypothyroidism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: LT4 replasmanı ile ötiroidizm sağlanmış; Hashimoto tiroiditi (HT) ve total tiroidektomili hipotiroid hastaların yaşam kalitelerinin karşılaştırılması Gereç ve Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim dalı polikliniğinde takip edilen; LT4 replasmanı ile ötiroidizm sağlanmış, yaşam kalitesini etkileyecek ciddi komorbiditesi olmayan, 18-80 yaş aralığında; 94 HT tanılı hasta ile 92 total tiroidektomili hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara, gönüllü bilgilendirme formunun ardından ThyDQoL yaşam kalitesi ölçeğinin Türkçe sürümü olan ThyDQoL-TR yaşam kalitesi ölçeği uygulandı. Hastaların TSH, anti-TPO, anti-TG düzeyleri, kullanılan LT4 dozları ve yaşları kayıt altına alındı. Bulgular: HT ve total tiroidektomi grubundaki hastaların yaşam kalitelerinin benzer şekilde olumsuz etkilendiği saptandı (p:0,821). Çalışmamızda, her iki grup için genel yaşam kalitesi belirlenirken sorgulanan tüm alanlar (18 alan), ayrıntılı irdelendiğinde, her bir alanın tiroid hastalığından olumsuz etkilendiği ve en olumsuz etkilenen alanların enerji, bedensel rahatsızlıklar ve depresif yakınmalar alanı olduğu saptandı (-6 puan). HT tanılı hastalarda; yaşam kalitesi ile TSH, anti-TPO ve anti-TG düzeyleri arasında anlamlı ilişki olmadığı (sırasıyla p:0,998, p:0,508, p:0,903); LT4 dozundaki artışın ise yaşam kalitesini olumsuz etkilediği gözlendi (p:0,007). Total tiroidektomili hastalarda yaşam kalitesinin; TSH düzeyi ve LT4 dozu ile ilişkisi olmadığı saptandı (sırasıyla p:0,512, p:0,570). HT grubunda 45 yaş altı ve üstündeki hastaların yaşam kalitelerinin benzer etkilendiği (p:0,820), total tiroidektomi grubunda ise 45 yaş altındaki hastaların tiroid hastalığından daha fazla olumsuz etkilenmiş olduğu saptandı (p:0,033). Sonuçlar: LT4 replasmanı ile ötiroidizm sağlanmış olsa da total tiroidektomili hastalar ve HT tanılı hastaların yaşam kalitelerinin tiroid hastalığından olumsuz etkilendiği, gruplar arasında yaşam kalitesi açısından istatistiksel anlamli fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Comparison of the quality of life between patients with Hashimoto's thyroiditis (HT) and total thyroidectomy, who developed hypothyroidism and then became euthyroid with LT4 replacement. Materials and Methods: 94 patients with HT and 92 patients with total thyroidectomy who were followed up in Kocaeli University Faculty of Medicine, Endocrinology and Metabolism Department; became euthyroid with LT4 replacement, without any serious comorbidity to affect the quality of life and aged between 18 and 80; were included in the study. Following the completion of the volunteer information forms, the Turkish version of the ThyDQoL quality of life scale, ThyDQoL-TR, was administered to the patients. TSH, anti-TPO, anti-TG levels, LT4 doses and ages of the patients were recorded. Results: The quality of life of the patients in the HT and total thyroidectomy group was similarly adversely affected (p:0,821). In our study, determining the overall quality of life for both groups, all the domains (18 domains) were questioned in detail. It was determined that each domain was adversely affected by thyroid disease, and the most affected domains were energy, body discomfort and depressive complaints (-6 points). In patients with HT; there was no significant relationship between quality of life and TSH, anti-TPO and anti-TG levels (p:0,998, p:0,508 and p:0,903, respectively). It was observed that the increase in daily LT4 dose negatively affected the quality of life (p:0,007). Additionally, it was determined that the quality of life in patients with total thyroidectomy was not related to TSH level and LT4 dose (p:0,512 and p:0,570, respectively). In the HT group, the quality of life of patients both under and over the age of 45 was affected similarly (p:0,820); In the total thyroidectomy group, patients under the age of 45 were found to be more negatively affected by thyroid disease (p:0,033). Conclusions: Although euthyroidism was achieved with LT4 replacement, it was concluded that the life quality of patients with total thyroidectomy and HT was negatively affected by thyroid disease, and there was no statistically significant difference between the groups in terms of quality of life.