Takıma psikolojik bağlılık ve fanatizmin saldırganlık üzerindeki rolünün incelenmesi
Investigation of the role of psychological commitment to the team and fanaticism on aggression
- Tez No: 627808
- Danışmanlar: PROF. DR. BOZKURT KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, şiddet, taraftar grubu, fanatizm, takıma psikolojik bağlılık, Aggression, violence, fan group, fanaticism, psychological commitment to the team
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmada takıma psikolojik bağlılık ve fanatizmin saldırganlık üzerindeki rolü incelenmiştir. Ayrıca araştırmada takıma psikolojik bağlılık ve fanatizmin saldırganlık üzerindeki ortak etkisi de incelenmiştir. Araştırmada katılımcıların herhangi bir taraftar grubuna aidiyetlerinin bulunup bulunmamasının saldırganlık üzerindeki rolü de değerlendirilmiştir. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Takıma Psikolojik Bağlılık Ölçeği (TPBÖ), Futbol Taraftarları Fanatizm Ölçeği (FTFÖ) ve Saldırganlık Envanteri (SE) uygulanmıştır. Katılımcıların taraftar grubuna aidiyet durumları ise“Herhangi bir futbol taraftar grubuna aidiyetiniz var mı?”şeklindeki soru ile tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu araştırma 18-60 yaş aralığında bulunan 336 gönüllü katılımcı ile yapılmıştır. Verilerin analizinde, SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda takıma psikolojik bağlılık ve fanatizm düzeyleri arttıkça saldırganlık düzeyinin de arttığı bulgusuna ulaşılmıştır. Takıma psikolojik bağlılık ve fanatizmin saldırganlığı ne derece yordadığını incelemek için yapılan Çoklu Regresyon Analizinde, saldırganlığın %13'ünün açıklandığı görülmüştür. Ayrıca taraftar grubuna aidiyetin saldırganlık düzeyini arttırdığı saptanmıştır. Buna ek olarak demografik değişkenler olan cinsiyet, medeni durum ve yaş ile saldırganlık arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Araştırma bulgularının, sporda saldırganlığın önlenmesi için oluşturulacak politikaların geliştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the role of psychological commitment to the team and fanaticism on aggression were examined. In addition, the interaction effect of psychological commitment to the team and fanaticism on aggression were also examined. In the research, the role of whether the participants belong to any fan group or not on aggression was evaluated too. Personal Information Form, Psychological Commitment to the Team Scale (PCTTT), Fanaticism Scale For Football Fans (FSFS) and Aggression Inventory (AI) were applied to the participants. The status of belonging of the participants to the fan group was tried to be identified with the question“Do you have any belonging to any football fan group?”. This study was conducted with 336 volunteer participants between the ages of 18-60. SPSS 22 package program was used in the analysis of the data. As a result of the research, it was found that as the psychological commitment to the team and fanaticism levels increase, the aggression level increases. In the Multiple Regression Analysis conducted to examine the what extent of psychological commitment to the team and fanaticism predict aggression, % 13 of aggression was explained. It was also determined that belonging to the fan group increased the level of aggression. In addition, significant relationships were found between demographic variables such as gender, marital status, and age and aggression. It is thought that the research findings will contribute to the development of policies to be created to prevent aggression in sports.