Batı Afrika'nın İslâmlaşması ve Songhai İmparatorluğu (M. 1464- 1591)
The Islamlization of West Africa and the Songhai Impire (A. C. 1464-1591)
- Tez No: 627837
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFAETTİN SEVERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Africa, West Africa, Islamlization, Songhai Impire
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Dünya tarihinde önemli yere sahip olan Afrika kıtası İslâm dini ile yeni bir kimliğe bürünmüştür. Tarih kaynaklarında yer aldığı gibi sadece Afrika'da değil, dünyanın pek çok yerinde de İslâm'ın yayılması Müslüman tâcirler ve davetçiler vasıtasıyla gerçekleşmiştir. Bu çalışma Batı Afrika'ya İslâm'ın giriş tarihini, yayılma metotlarını, bölgenin yerlilerinin Müslümanlığı benimseme sürecini konu edinmektedir. Batı Afrika, İslâm tarihinde yer alıp önemli bir Müslüman toplumu haline gelince hem insanlık tarihinde hem de İslâm tarihinde silinmez ve unutulmaz izler bırakmıştır. Buna en iyi örnek gerek Batı Afrika'daki İslâmî ilimler temelleri üzerinde inşa edilen ilim merkezleri gerekse Müslümanların elinde Songhai gibi kurulan devletlerdir. Batı Afrika'da Müslümanlar tarafından vücuda getirilen devletler arasında Gana İmparatorluğu, Mali İmparatorluğu, Osman Dan Fodio Devleti gibi birkaç devlet bulunmaktadır. Songhai İmparatorluğu da bunlardan biridir. Bu çalışma söz konusu bu imparatorluğun doğuşu, gelişmesi, yıkılması ve İslam'a yaptığı hizmetleri konu almaktadır. Anahtar Kelimeleri: Afrika, Batı Afrika, İslâmlaşma, Songhai İmparatorluğu
Özet (Çeviri)
Africa continent, which has a key position in the world history, has gotten a new identity with the religion of Islam. According to historical sources, Islam was spread through the activities of Muslim merchants and missionaries not only in Africa, but also in many parts of the world. This study will be based on the history of Islam's entry into West Africa, the methods of spreading it, and the services rendered to Islam by the natives of the region. As West Africa became an important Muslim society, it has left an indelible and unforgettable track in human history as well as the history of Islam. The best example of this is Songhai Empire, which was founded by the Muslims and as well laid the foundation of Islamic Scholarship in the region. Although Songhai empire is not the only state created by the Muslims in West Africa, there were others such as Ghana Empire, Mali Empire and Osman Dan Fodio empire. However, this study will be limited to Songhai Empire; the birth, development, fall and its services will be discussed.