Ömer Nesefi'nin İbrahim ve Hicr sûresi tahkik ve değerlendirmesi
Ibrahim and Hijr surahs in the context of method and edition
  1. Tez No: 627857
  2. Yazar: ABDULMENAF ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ömer Nesefî, et-Teysîr fi't-Tefsîr, İbrahim Suresi, Hicr Suresi, Metod, Değerlendirme, Tahkîk, Omar Nasafî, al-Taysîr fî al-Tafsîr, Surah Ibrahim and Hijr, Method, Analysis, Edition
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çalışmamızda Ömer Nesefî'nin (ö. 537/1142) et-Teysîr fi't-Tefsîr adlı eserindeki İbrahim ve Hicr Sureleri'nin tahkîk ve değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışma bir giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında, çalışmanın konusu, kapsamı, amacı, önemi, yöntemi ve kaynakları yönüyle bilgi verilmiştir. Sonra çalışmamız çerçevesinde ele alınan yazma eserler ve metin tahkîkinde tespit ettiğimiz sonuçlar hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, İbrahim ve Hicr Sureleri'nde et-Teysîr fi't-Tefsîr'in rivâyet ve dirâyet tefsîr yöntemine göre incelenmiştir. Yöntemi incelerken örnekler verilmiş ve bu verilen örneklerin asıl nüshadaki yerleri dipnotlarla belirtilmiştir. İkinci bölümde, İbrahim ve Hicr Sureleri'nde Ömer Nesefî'nin et-Teysîr fi't-Tefsîr'inde Kur'ân İlimlerine Yaklaşımı incelenmiştir. Üçüncü bölümde, İbrahim ve Hicr Sureleri'nin bulunduğu 133b-163a numaralı varakların tahkîkli metni yapılmış, metin içerisinde geçen ayetlerin ayet numarası ve sure ismi, yine metin içerisinde geçen hadislerin kaynakları, müfessirin yaptığı alıntıların ve rivâyet ettiği şiirlerin kaynakları da dipnotta verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the manuscripts including the Surah Ibrahim and Hijr in the work of Omar Nasafî's (ö. 537/1142) which is named“al-Taysîr fî al-Tafsîr”were evaluated. The study consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the introduction, information was given about the subject, scope, purpose, importance, method and sources of the study. Then within the framework of this study, the information about the result founded in the text analysis and manuscripts which were dealt with are presented. In the first chapter, parts al-Tayseer fî al-Tafsîr, in the context of Surah Ibrahim and Hijr, in terms of narration and acumen tafsir in the sub-headings. Were examined while examining this method, examples are given and their places in the original manuscript are cited in the footnotes. In the second chapter, Omar Nasafî's approach to Qur'anic sciences in al-Taysîr fî al-Tafsîr unver Surahs Ibrahim and Hijr are examined. In the third chapter, the text of 133b-163a which include Surahs Ibrahim and Hijr are controlled, verse number and surah name of the verses, sources of hadith in the text and the sources of the quotations and poems that the narrates are given in the footnotes.