Türkiye'de kadına yönelik şiddet haberlerinin basın dili bağlamında incelenmesi: Hürriyet, Sabah ve Sözcü gazeteleri üzerine bir analiz
Investigation into press language regarding news of violent against women in Turkey of: An analysis on Hürriyet, Sabah, Sözcü
  1. Tez No: 627927
  2. Yazar: YILDIZ DEĞER ŞAHBAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİKRET YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Şiddet, Toplumsal Cinsiyet, Yazılı Basın, Basın Etiği, 5187-6112–2954 Sayılı Kanunlar, Woman, Violence, Social Gender, Press, Press Ethics, Laws
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri, geçmişten günümüze ataerkil toplumlarda yaşanan olumsuz olaylar olarak karşımıza çıkmıştır. Gelişen teknoloji ile birlikte kitle iletişim araçları, kadına yönelik şiddet ve cinayet vakalarını eril bir dil ile topluma aktarmaktadır. Bu olaylar, ataerkil toplumlarda oldukça fazla yaşanmaktadır. Bunun nedeni ise bu tarz toplum yapısında, kadına biçilen geleneksel rollerin olması ve kadının bu rollerin dışında hareket etmemesi gerektiğidir. Kadın, bu rollerin dışına çıktığı zaman eril kişiden şiddet görmektedir. Bu durum, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortaya çıkarmaktadır. Toplumsal cinsiyet bağlamında şiddet ve Türkiye'de yazılı basına yansımalarının incelenmesi, araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden doğan kadına yönelik şiddetin Türkiye'deki yazılı basında/gazetelerde nasıl yer aldığını ortaya çıkarmaktır. Kadına yönelik şiddet haberlerinin ulusal basında incelenmesinin yetersiz olması ve kadına şiddet haberlerinin basın, etik, hukuk ve şiddet bağlamında böyle bir çalışmanın yapılmamış olması araştırmanın önemini oluşturmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye'de kadına yönelik şiddet ile ilişkili haberler incelenmiş olup bu çalışmada içerik çözümlemesi yapılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Yapılan araştırma sonucunda; 36 günlük gazete incelemesinde toplamda 109 haber meydana gelerek, bu haberlerin çoğunda kadına şiddeti uygulayan kişinin cinsiyeti erkek olarak belirlenmiş olup, en fazla uygulanan şiddet türünün ise fiziksel şiddet olduğu, şiddeti uygulayan kişinin yakınlık derecesinde ise en fazla kadının evli olduğu eşi ile kadının tanımadığı kişilerin olduğu tespiti yapılmıştır
Özet (Çeviri)
Violence against women and murders of women have emerged from past to present, as negative events in patriarchal societies. Thanks to developing technology, the mass media transfers the violence and murder cases against women to society with a masculine language. These situations are very common in patriarchal societies. The reason for this is that in this social structure, there are traditional roles has been given to women and women should not act outside of these roles. When the woman doesn't obey the roles, she is exposed to violence from the man. This situation causes gender inequality. Violence in the context of gender and its reflections on the written press in Turkey constitute the subject of the research. The aim of the study is to reveal how violence against women arising from gender inequality appears in the print media/newspapers in Turkey. The importance of the research is that the National Press has insufficient scrutiny of the violence against women reports and that such a study has not been carried out in the context of the press, ethics, law and violence. Hence, the news related to violence against women in Turkey is examined in this study was conducted to analyze the content. The study consists of three parts. As a result of the researches; in the 36-day newspaper reviews, a total of 109 reports occurred that, in most of this news the gender of the person who uses violence against women was determined as male, and the most common type of the violence was physical violence. In the intimacy of the person who uses violence has been determined as the wife with whom the woman was most familiar was.