Factionalism over foreigns policy in post-khomeini Iran: A case study on the clash between the forces of continuit and change over the Gulf Crisis of 1990-1991
Humeyni sonrası dönemde İran'ın dış politikası üzerine politik gruplaşmalar: Değişim yanlısı ve muhafazakar güçler arasındaki mücadele üzerine bir örnek olarak İran'ın 1990-91 Körfez Savaşı politikası
  1. Tez No: 62796
  2. Yazar: MELTEM DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MELİHA ALTUNIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Körfez Krizi, Politik Gruplaşma, Pragmatik, Muhafazakar, Dış Politika, Humeyni Sonrası Dönem, Gulf Crisis, Factionalism, Pragmatist, Hardliner, Foreign Policy, Post- Khomeini Era
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu tez kapsamında İran'ın 1990-91 Körfez Krizi politikası, Humeyni sonrası dönemde ülkenin dış politikası üzerinde yoğunlaşan, Pragmatikler ve Muhafazakarlar arasındaki hizipleşmelerin boyutunu ve sınırlarını belirlemek üzere bir örnek olarak incelenmektedir. Çalışmada, zamanlaması ve İslami rejim açısından çok önemli ülkelerin katılması nedeniyle Kuwait Krizi örnek olarak seçilmiştir. Humeyni'nin ölümünden sonraki dönemde, iç politik yapıdaki çok önemli değişikliklerin bölgesel ve uluslararası konjonktürlerdeki dönüşümlerle yanyana gelmesi, ülkenin dış politikasının gözden geçirilmesini zorunlu kılmıştır. Bu ise, değişimci ve muhafazakar güçler arasında benzeri görülmemiş bir mücadeleyi başlatmış ve İran'ın dış politikasını gruplararası mücadelenin ana konusu yapmıştır. Bu çerçevede, çalışma iki büyük grup arasında Körfez Krizi politikası üzerine yapılan tartışmayı, bu grupların genel dış politika vizyonlarını, ve bunlar arasındaki farklılıkları ortaya çıkarmak üzere analiz eder. Tartışmanın ülkenin dış politika davranışlarına etki ve yansımalarını tespit etmeye çalışır. Bunu yaparken ise, nihai amacı İran'ın dış politikasında kökten bir değişimin mümkün olup olmadığım ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın ana argümanı şudur: Her iki grubun temelde Cumhuriyetçi İslami rejime bağlılıklarına rağmen, dış politika söz konusu olduğunda aralarında büyük farklılıklar vardır. Ve bu iç hizipleşmenin ülkenin dış politikasına yansımaları göz ardı edilemeyecek denli önemlidir. 1990'larda, değişim yanlısı grubun yükselişine rağmen Muhafazakar grup da bu dönemde varlığını güçlü bir şekilde sürdürmeye devam etmiştir. Bunun sonucu olarak, bu iki güçlü grup arasında süregiden mücadele İran'ın dış politikasının doğasını belirlemiş ve“tutarsızlık”ve“ikicilik”olarak yansımışta.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the Gulf Crisis (1990-91) policy of Iran as a case to define the extent of the struggle between the Pragmatist and the Hardliner factions over Iran's foreign policy in the post-Khomeini period. Substantial changes in the domestic political structure of Iran, together with transformations in the regional and international conjunctures rendered a revision in foreign policy inevitable. This triggered an unprecedented contention between the forces of continuity and change, and injected foreign policy as major source of clash between the factions. Within this framework, this study examines the factional struggle over the Gulf Crisis policy of Iran to reveal factions' respective foreign policy visions and differences between them. It tries to find out the reflection of this debate on Iran's foreign policy. In doing this ultimate objective of the study is to search for the possibilities of change in the Islamic Republic's foreign policy. Throughout the debate of factionalism over foreign policy in post-Khomeini Iran, the thesis mainly argues that in spite of their commitment to the Islamic Republican regime there exists considerable differences between the factions over the external behavior of the country. This factionalism over the issue has substantial implications for Iran's foreign policy. Although the forces of change gained an upper hand in the 1990s, the forces of continuity maintained a considerable power-base in the domestic politics. Given this fact, in the 1990s unresolved differences between the foreign policy visions of the ruling elite reflected itself as“inconsistency”and“duality”in country's external policy.