An Interview study on open high school students perceptions of science TV programmes
Açıköğretim lisesi öğrencilerinin fen bilimleri TV programlarına yönelik algıları
- Tez No: 62797
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Algı, Algılanmış Etki, Uzaktan Eğitim, Televizyon Programları VII, Perception, Perceived impact, Distance Education, Television Programmes
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz AÇIKÖGRETİM LİSESİ Ö?RENCİLERİNİN FEN BİLİMLERİ TV PROGRAMLARINA YÖNELİK ALGILARI Üzer, Aynur Yüksel Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ali Yıldırım Ocak 1997, 98 sayfa Bu çalışma Açıköğretim Lisesi (AÖL) öğrencilerinin Fen Bilimleri TV programlarını nasıl algıladıklarını ve bu programların öğrencilerin algılan üzerinde ne tür etkileri olduğunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Öğrencilerin Fen Bilimleri TV programlarını nasıl algıladıkları konusunda veri toplamak için bir görüşme formu hazırlanmıştır. Görüşme formu toplam 22 soruyu kapsamış ve her bir soru TV programının belirli bir yönünü incelemek üzere hazırlanmıştır. Ankara'da oturan Açıköğretim Lisesi öğrencileri arasından isteğe göre seçilen onbir AÖL öğrencisi ile“içerik”“öğretim stratejileri”ve“etki”yönünden Fen Bilimleri TV programlan hakkında görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerde bilginin doğruluğu, sunu formatı, terimler, tanımlar, örnekler, program formatı, işleme hızı, sunucu, VIgrafikler /video -grafikler yönünden program öğrenciler tarafından değerlendirilmiştir. Öğrenciler önce seçilen Fen Bilimleri TV programını izlemişler ve sonra görüşme sorularına yanıt vermişlerdir. Verilen yanıtlar ilgili kategoriler altında gruplanmış ve incelenmiştir. Çalışma bulguları öğrencilerin, programa ilişkin algılarının okuldan uzun süreli uzak kalma, çalışma, geleceğe ilişkin planlar gibi, özelliklere göre değiştiğini göstermektedir. Bireysel öğrenme farklılıkları öğrencinin içerikten sağladığı doyumu etkileyen önemli faktörlerden bir diğeridir. Bu faktör“öğretim stratejileri”kategorisi açısından da etkilidir. Önemli sayıda öğrenci tarafından konu işleme hızı, programa ilişkin problemlerden biri olarak algılanmıştır. Görüşme sonuçlan, program sunucusunun genellikle öğretmen olarak algılandığını göstermiştir. Öğrenciler sunucu gibi davranan bir öğretmen görmeyi yeğlediklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerden, sunucuyu gerekli görmeyip yalnızca sunu isteyenler de vardır. Görüşme sonuçlarının analizi ayrıca öğrencilerin programın başlamasından önce, programı ve içeriğini açıklayan daha çok bilgi bulmak istediklerini de göstermiştir. Grafikler bazı öğrenciler tarafından parçadan bütüne ya da bütünden parçaya geçişte anlaşılması ve takip edilmesi güç olarak algılanmıştır. Grafikle kaplı bir ekranın anlamayı olumsuz etkileyebileceği de öğrenciler tarafından belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INTERVIEW STUDY ON OPEN HIGH SCHOOL STUDENTS' PERCEPTIONS OF SCIENCE TV PROGRAMMES Üzer, Aynur M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ali Yıldırım January 1997, 98 pages This study deals with the perception of the Open High School (OHS) students on Science TV programmes and perceived impact of those programmes on students' perception. An interview schedule was prepared to collect the data on students' perception towards Science TV programmes. A total of 22 questions were included in the interview schedule and each of the questions was formulated so as to imply a certain dimension of an educational TV programme. Eleven (11) randomly-selected OHS students were interviewed on the basis of such categories as“content,”“instructional strategies”and“impact”after watching the sample Science TV programme. The basic components of perceptions toward sample Science TV programme were appropriateness of the programme's content to students, presentation format, examples-terms-definitions, pace of 111delivery, presenter, graphics-videographics and overall evaluation of the programme. Responses were grouped under relevant categories and analyzed accordingly. Results show that the perceived difficulty level of content varies from subject to subject. Depending on the individual background characteristics such as being away from school for a long time, expressed perception toward content difficulty shows differences. Individual learning differences also seem to be an important factor affecting students' satisfaction with content. The factor is also influential with regard to“instructional strategies”category. Pacing delivery was perceived problematic by a considerable number of students. Interview results indicate that the presenter of the programme was usually perceived as a teacher by the subjects. Students maintained that they prefer a teacher acting like a presenter instead of the other way round. There were also some students who do not want to see a presenter on the screen. Some students even prefer just a presentation without a presenter. Students state that they mostly need a teacher who will teach, ask questions, and evaluate them, but they do not want to be in a formal classroom setting. Analysis of the interview results also show that students need to see more information just before the programme starts. Charts used in the programme seem to be somewhat problematic to some of the students. They justify that a screen filled with a chart may easily block their understanding. IV