Sağlık işletmelerinde satın alma ve tedarik zinciri yönetimi
Supply chain concept in health management
- Tez No: 627985
- Danışmanlar: PROF. DR. RASİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Logistics, Supply Chain Management, Health, Hospitals
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Hastaneler, sağlık ocakları, tıp merkezleri veya poliklinik gibi sağlık hizmeti sunan tüm kuruluĢlarda satın alma ve tedarik zinciri yönetiminin gün geçtikçe önem kazanmakta olduğunu ve sürekli geliĢen bir süreç olduğunu görmekteyiz. Tıbbi cihaz gruplarından, sarf malzemelere ve ilaçlara kadar çok sayıda malzeme, sağlık kuruluĢları tarafından talep edilmekte, depolanmakta ve kullanılmaktadır. Hangi tedarikçilerle çalıĢılacak, ürünler nasıl stoklanacak, yeni sipariĢler nasıl verilecek, nasıl takip edilecek, miktarları ne olacak gibi konular satın alma ve tedarik zinciri yönetimi sürecinde yöneticilerin vermesi gereken kararlardır. Zaten planlamadan, lojistiğe, satın alma ve tedarikten, malzeme yönetimine kadar tüm konular iĢletme bünyesinde satın alma ve tedarik zinciri yönetimi bölümü içerisinde yer alan bir süreçtir. Bu süreç yönetilirken en doğru ve en rasyonel kararlar alınmalı, kaynaklar en etkin biçimde kullanılmalı ve verimliliğin arttırılması yönünde satın alma ve tedarik zinciri yönetimi baĢarılı bir Ģekilde yönetilmelidir. Bu çalıĢmada; sağlık sektöründe satın alma ve tedarik zincir yönetimi nasıldır sorusunun cevabı verilmeye çalıĢılmıĢtır. Anahtar Kelimler: Lojistik, Tedarik Zinciri Yönetimi, Sağlık, Hastaneler
Özet (Çeviri)
We see that purchasing and supply chain management is gaining importance day by day in all institutions providing health services such as hospitals, health centers, medical centers or polyclinics and it is a continuously developing process. Numerous materials, from medical device groups to consumables and drugs, are demanded, stored and used by health institutions. Which suppliers to work with, how to stock products, how to place new orders, how to follow up, what will be the amount of issues such as purchasing and supply chain management process must be decided by managers. Already from planning, logistics, purchasing and supply to material management, all issues are within the purchasing and supply chain management department. While managing this process, the most accurate and rational decisions should be taken, the resources should be used in the most effective way and purchasing and supply chain management should be managed successfully in order to increase efficiency. While managing this process, the most accurate and rational decisions should be taken, the resources should be used.