Hastane işletmelerinde sıfır stok yönetimi (just-ın-time) uygulamalarının stok maliyetleri ve müşteri memnuniyeti üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
The evaluation of the influences of just in time stock management applications on customer satisfaction and costs in the hospital organizations
  1. Tez No: 261509
  2. Yazar: SİNAN AYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİNAZ GÜMÜŞOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tam Zamanında Malzeme Yönetimi, Tam Zamanında Satınalma, Stok Kontrolü, Hastanelerde Malzeme Yönetim Sistemi, Just-In-Time Material Management, Just-In-Time Purchasing, Stock Control, Material Management System in Hospitals
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Hastane işletmelerinde toplam maliyetlerin yaklaşık %30-40'ını tedarik zinciri yönetimi süreci içerisinde stoklar oluşturmaktadır. Özellikle kamu hastanelerinde, artan finansman açıklarından ve Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamalarından dolayı ilaç/malzeme maliyetlerinin etkisi daha yoğun hissedilmekte; artan maliyetler, teknoloji, çalışma sermayesinin etkin kullanılması isteği, daha fazla denetim ve kontrol güdüsü stok yönetimi ve/veya hastane diğer alt sistemleri için farklı derecelerde yeniden yapılandırma ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır.Bu görüşlerden hareketle hazırlanan tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, sağlık hizmetleri ve kalite kavramları tanımlanarak hastane işletmelerinde kalite olgusu ele alınmış, sağlık hizmetlerinin özellikleri ve sınıflandırılmasına yer verilmiştir.İkinci bölümde, hastane işletmeleri için stokların tanımı yapılarak türleri açıklanmış, stok maliyetleri ele alınmıştır. Hastane işletmelerinde stok kontrolünün tanımı yapılarak yararları anlatılmış ve stok kontrol modelleri açıklanmıştır.Üçüncü bölümde ise hastane işletmelerinde tedarik zinciri yönetimi ele alınarak JIT felsefesinin hastane işletmelerine uyarlanabilirliği ve sonrasında bu entegrasyonun gerek stok maliyetleri gerekse de müşteri memnuniyeti üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesine yönelik bir anket çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Stock management system in supply chain management process for the hospital organizations constitutes approximately 30?40 per cent of the total costs. Especially in public hospitals, due to the increasing financial deficits and applicaiton of Social Security Institution the effects of medicine/surgical items costs are felt more intensevly; technology, the desire of using working capital effectively, more inspection and control motive creates the need for stock management and/or the reconstruction in different degrees for the other hospital sub-systems.Our thesis study that is prepared in the framework of these ideas, comprise three chapters.In the first part, health care and quality are defined, quality consept in hospital organizations, health care characteristics and its classify are further touched on.In the second part, stocks are defined and the stock types are elaborated and deal with the stock costs. After that stock control is termed in hospital organizations and its benefits are explained and stock control types are further touched on.As for the third part, supply chain management in hospital organizations is defined, the applicability of just in time stock management philosophy to hospital organizations and then conducted a survey well adapted for the evaluation of these entegration influences on both stock cots and customer satisfaction.