Kuşburnu çayında bulunan flavonollerin prostat kanser hücre kültürlerinde apoptozis üzerine etkisi
The Effect of Rosehip Tea Flavonoids on Apoptosis in Prostate Cancer Cell Culture
  1. Tez No: 628005
  2. Yazar: RAMIN ASLAMINABAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ MERT ÖZGÖNÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, kuşburnu, kuarsetin, ellajik asit, kamferol, mirisetin, Prostate cancer, rose hip, quercetin, ellagic acid, kaempferol, myricetin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Kuşburnu Çayında Bulunan Flavonoidlerin Prostat Kanser Hücre Kültürlerinde Apopitoz Üzerine Etkisi Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, doğal kaynak olan fenolik bileşiklerin (Kuarsetin, Kamferol, Ellajik asit, Mirisetin) prostat kanseri tedavisinde ve kemoprevansında kullanılması önerilmiştir. Kuşburnu bu fenolik molekülleri yüksek konsantrasyonda içerdiğinden, kuşburnu çayının olası antiproliferatif ve apopitotik etkisini prostat kanseri hücre hattında araştırmayı amaçladık. Kuşburnu çayının farklı sıcaklık ve zaman aralığında hazırlanmış örneklerinin flavonol içeriğini belirledik, daha sonra hazırlanan çayların antiproliferatif etkisi, prostat kanseri hücre hattına çay örnekleri eklenerek belirlendi (VCaP and LNCaP). Çayların fenolik bileşik içeriği, LC-MS/MS sistemi kullanılarak analiz edildi. Hücre kültürü çalışması için en yüksek kuarsetin, ellajik asit, mirisetin ve kamferol seviyelerine sahip, 7 dakika kaynamış meyve, 7 dakika kaynamış ticari meyve, 5 dakika parçalanmış ve kaynamış meyve, 3 dakika demlenmiş ticari meyve ekstraktları seçildi. Çay örnekleri, IC50 değerlerine uygun konsantrasyonda hazırlandı, VCaP ve LNCaP hücre hattında çalışıldı. Kuarsetin, LNCaP hücresinde VCaP hücresine göre daha etkili olduğu belirlendi. Kuşburnu çaylarının VCaP hücreleri üzerindeki antiproliferatif etkisi, LNCaP hücrelerinden biraz daha güçlü etkiye sahip olduğu belirlendi. Elde edilen çaylarda en yüksek miktarda farklı fenolik maddeye sahip olan çay ekstraktlarından elde edilen flavonollerden, Kuarsetin, Mirisetin, Kamferol, Ellajik asit ELISA kiti metodu kullanılarak prostat kanseri hücre hattı üzerinde Kaspaz 3, Kaspaz 8, Kaspaz 9, TRAIL, APAF-1 ölçümleri ile VCaP ve LNCaP hücrelerindeki apopitotik etkisi incelenmiştir. AnnexinV-FITC seviyeleri Flow Sitometri yöntemi ile belirlendi. Verilerimiz kuşburnu çayındaki flavonollerin, prostat kanseri tedavisinde önerilebilir doğal bir kaynak olduğunu açıkça göstermektedir. Bununla birlikte, ekstrakte edilmiş fenolik molekül miktarı, hazırlama tekniklerine bağlı olarak değişmektedir, flavonollerin en yüksek konsantrasyonunu elde etmek için en uygun koşulların belirlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Rosehip Tea Flavonoids on Apoptosis in Prostate Cancer Cell Culture Recently, phenolic compounds as natural sources have been (Quercetin, Kaempferol, Ellagic acid and Myricetin) suggested to use in treatment and chemoprevention of prostate cancer. Since rosehip includes these molecules in high concentration, we aimed to investigate the possible anti-proliferative and apoptotic effect of rosehip tea on the prostate cancer cell line. The phenolic compound content of the teas was analyzed using the LC-MS / MS system. For the cell culture study, 7 minutes brewed fruit, 7 minutes brewed commercial fruit, 5 minutes brewed and shredded fruit, 3 minutes brewed commercial fruit extracts were selected with the highest quercetin, ellagic acid, myricetin and kaempferol levels. The tea samples were prepared in relevant concentration to their IC50 values and then added into VCaP and LNCaP cell line. Quercetin was more effective in LNCaP cell than VCaP cell. The antiproliferative effect of rosehip teas on VCaP cells was slightly stronger than LNCaP cells. The tea extracts obtained from flavonels, quercetin, Myricetin, Kaempferol, Ellagic acid which have the highest amount of different phenolic substances in the obtained teas have two different VCaP and LNCaP apoptotic effects on prostate cancer cell line by using ELISA kit method by assessing Caspase 3, Caspase 8, Caspase 9, TRAIL, APAF-1 levels. AnnexinV-FITC levels were determined by Flow cytometery method. Our data clearly indicated that rosehip tea as a natural source of flavonols might be proposed in treatment of prostate cancer. However, the extracted amount of phenolic molecules is attributed with preparation techniques, so it is suggested to determine the optimum conditions and achieve highest concentration of flavonols.