Tam dişsiz mandibulaya uygulanan all-on-four ve trefoil sistemlerinin implantlar ve çevre dokularda oluşan streslere etkilerinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Investigation of the effects of all-on-four and trefoil systems applied to atoothless mandibula on stress occurring i̇n implants and surrounding tissueswith finite element analysis
- Tez No: 628011
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GELENGÜL URVASIZOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: All-On-Four, Trefoil Sistem, Sonlu Eleman Analizi, All-On-Four, Finite Elemenet Analysis, Trefoil System
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; tam dişsiz mandibulada üç implant ile alterantif bir implant üstü hibrit protez olanağı sunan trefoil sistemi ile posterior implantları farklı açılarda yerleştirilen all-on-four sistemlerinde oblik yükleme altında implant ve kemikte oluşan streslerin sonlu eleman analizi metodu ile incelenmesidir. Materyal ve Metod: Tam Dişsiz posterior atrofik mandibula modeli bilgisayar ortamında oluşturuldu. 5.0 mm çapta 11,5 mm ve 13 mm iki farklı boyda modellenen trefoil implantlar (Trefoil İmplant CC RP, Nobel Biocare) trefoil sistemine uygun konumda yerleştirildi. 5.0 mm çapta 11,5 mm ve 13 mm iki farklı boyda modellenen NobelActive implantlar(Nobel Biocare) All-on-four sistemine uygun interforaminal bölgeye anterior implantlar dik, posterior implantlar 3 farklı pozisyonda olacak şekilde yerleştirildi. Trefoil sisteminin prefabrik barı modellenerek her iki sistem için altyapı olarak kullanıldı ve akrilik hibrid protez ile bütün modeller tamamlandı . Premolarların ve birinci moların bukkal tüberküllerine 75° açı ile 100 N'dan toplam 300N oblik kuvvet çift taraflı olarak uygulanarak implantlar üzerinde oluşan Von Mises stresleri,kortikal ve spongiyoz kemik üzerinde oluşan principal stres değerleri üç boyutlu sonlu elemanlar analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Trefoil gruplarında kortikal kemikte en yüksek stres değerleri bukkal ve lingual bölgelerde izlenmiştir. All-on-four gruplarında ise kortikal kemikteki stresler daha çok posterior implantin distalinde daha çok basma stresleri olarak görülmüştür.İmplantlar da değerlendirilen von Mises streslerinde en yüksek stres 868,165 MPa değerinde ve 5.0 mm çap 13 mm uzunlukta implantların kullanıldığı 5. modelde , posterior implantlarda bulunmuştur. Sonuçlar: Tüm modellerde oluşan streslerin kortikal ve spongioz kemik dayanıklılık seviyesinin altında oluştuğu görülmektedir. Bütün modellerde implantta oluşan von mises değerlerinin titanyumun yield(akma) değerini aşmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The main purpose of the study was to evaluate the stresses occurring in the implant and bone under oblique loading with finite element analysis method, in the trefoil system, which offers an alternative to hybrid prosthesis with three implants in the fully edentulous mandible and all-on-four systems with posterior implants placed at different angles. Material and method: Full Toothless posterior atrophic mandible model was created in computer environment. The trefoil implants (Trefoil İmplant CC RP, Nobel Biocare), which are modeled in two different sizes of 11.5 mm and 13 mm in 5.0 mm diameter, were placed in a suitable position for the trefoil system. NobelActive implants (Nobel Biocare) modeled in 5.0 mm diameter 11.5 mm and 13 mm two different lengths were placed in the interforaminal region accordance to the All-on-four system, with anterior implants perpendicular and posterior implants in 3 different positions. The prefabricated bar of the Trefoil system was modeled and used as infrastructure for both systems, and all models were completed with an acrylic hybrid prosthesis. Von Mises stresses on the implants and principal stresses on the cortical and spongiose bones were obtained by a force of 100 N for each, a total force of 300 N load applied bilaterally 75° obliquely to the premolar and 1. molar teeth, with 3D finite elements analysis. Results: In Trefoil groups, the highest stress values in the cortical bone were observed in the buccal and lingual regions. In all-on-four groups, cortical bone stresses were mostly seen as compression stresses distal to the posterior implant. The highest stress in von Mises stresses, which were also evaluated in implants, was found in the posterior implants of 868,165 MPa and 5.0 mm diameter in the 13 mm length trefoil group. Conclusion: It is seen that the stresses occurring in all models occur below the cortical and spongiosis bone endurance level. It was observed that the von Mises values formed in the implant did not exceed the yield value of titanium in all models.