İmplant destekli overdenture uygulamaları ve all-on-four sisteminin atrofik mandibulada frontal travmatik kuvvet sonucu oluşan stresler üzerine etkilerinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Effects of implant supported overdenture applications and all-on-four systemon the response to frontal traumatic force in atrophic mandible: Threedimensional finite element analysis
  1. Tez No: 628010
  2. Yazar: MUSTAFA SEÇKİN YAZAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: All-on-four, Atrofik tam dişsiz mandibula, Dental implant, overdenture, Sonlu eleman analizi, Travmatik kuvvet, All‐on‐four, Atrophic edentulous mandible, Dental İmplant, Finite element analysis, overdenture, Traumatic force
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç:.Atrofik tam dişsiz hastalarda dişsizliği rehabilite etmek amacıyla implant destekli overdenture protezler ve All-on-four prosdürleri tercih edilmektedir. Ancak bu implant uygulamalarının zaten atrofi nedeniyle dayanıklılığı azalmış olan mandibulanın frontal travmatik kuvvetler karşısındaki dayanıklılığını nasıl etkilediğine dair detaylı çalışmalar bulunmamaktadır. Bu çalışma ile atrofik tam dişsiz mandibulalarda uygulanan geleneksel tam protez iki implant ve dört implant destekli overdenture protez sistemleri ile All‐on‐four prosedürlerinin mandibulanın frontal travmatik kuvvetere karşı dayanıklılığına olan etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Materyal ve metod: İki farklı atrofi seviyesine sahip mandibula modelleri bilgisayar ortamında oluşturuldu. Bu iki modelin her birine de geleneksel tam protez, iki implant destekli locator ataçmanlı overdenture protez, dört implant destekli bar ataçmanlı overdenture protez ve All‐on four prosedürüne uygun protezler modellendi. Tüm modellere simfiz bölgesinden frontal düzleme dik bir şekilde 1cm çapında dairesel alandan 2000N kuvvet uygulanarak statik lineer analizler gerçekleştirildi. Analizler sonucunda mandibula üzerinde oluşan Pmax , Pmin ve von Mises stres değerleri elde edildi. Bulgular: Tüm modellerde korpus ve angulus bölgelerinde oluşan streslerin kemiğin dayanıklılık seviyesinin altında oluştuğu görülmektedir. Bar ataçmanlı overdenture protez ve All‐on‐four sisteminin uygulandığı modellerde simfiz ve kondil bölgesinde oluşan streslerin yer yer kemiğin dayanıklılık seviyesini aştığı gözlense de genel olarak locator ataçmanlı overdenture protez ve geleneksel tam protez uygulanan modellere göre daha az stres oluştuğu gözlenmiştir. Sonuçlar: Tam dişsiz atrofik mandibulaya sahip hastalarda diğer tedavi seçeneklerine göre implantların birbirine bağlandığı bar ataçmanlı overdenture protez ve All‐on‐four prosedüründe mandibulaya frontal travmatik kuvvet uygulandığında özellikle de simfiz bölgesinde daha az stres oluştuğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Implant-supported overdenture prostheses and All-on-four procedure are preferred in order to rehabilitate toothlessness in atrophic edentulous patients. However, there are no detailed studies on how these implant applications affect the durability of the mandible, the lower jaw bone, which has already decreased endurance due to atrophy. The aim of this study is to evaluate the effects of frontal traumatic force; Allon- four procedures, traditional full denture, two implants and four implant supported overdenture systems applied in fully edentulous mandible on the durability of the mandible. Material and method: Mandibula models with two different levels of atrophy were created in a computer environment. Both of these models were applied with traditional full prosthesis, two implant supported locator attachment overdenture prosthesis, four implant supported bar attachment overdenture prosthesis and All-on four procedures. Static linear analysis was performed by applying 2000N force from the 1 cm diameter circular area. As a result of the analyzes, Pmax and Pmin stress values on the mandible were obtained. Results: In all models, it is seen that the stresses occurring in the corpus and angulus regions occur below the level of durability of the bone. In the models where the bar attachment overdenture prosthesis and All-on-four system are applied, it is observed that the stresses occurring in the symphysis and condyle region in places exceed the resistance level of the bone, but in general, it was observed that less stress occurred than the models with traditional full dentures and locator attachment overdenture prosthesis. Conclusion: Although there are different treatment options in patients with a edentulous mandible, it should be taken into consideration that overdenture prosthesis with bar attachments and All-on-four procedure will give more positive results against traumatic forces.