Mandibular çene total dişsizliklerin tedavisinde uygulanan all on four konseptin kemikte meydana getirdiği stresler üzerine; protez yükleme zamanı kemik densitesi ve implant yiv geometrisinin etkinliğinin sonlu elemanlar analizi yöntemiyle ölçülmesi
On the stresses caused on the bone by the all on four concept applied in the treatment of mandibular jaw totalty edentulous ; measuring the effectiveness of prosthesis loading time, bone density and implant thread geometry by finite element analysis method
- Tez No: 843194
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ORBAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: all-on four konsepti, sonlu elemanlar analizi, kemik densitesi, implant yiv geometrisi, yükleme zamanı, all-on four concept, finite element analysis, bone density, implant thread geometry, loading time
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Amaç: Günümüzde sonlu elemanlar analizi yönteminin diş hekimliğinde kullanımı stres analizi ölçümlerinde en uygun yöntem olarak görülmesi sebebiyle yaygınlaşmıştır. Bu çalışmanın amacı farklı yiv özelliklerine sahip implantların farklı kemik densitelerindeki farklı yükleme zamanlarının stres değerlerinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi ve cerrahi operasyon esnasında yerleştirilecek kemiğin densitesine göre uygun implant tasarımı ve yükleme zamanı tercihinde hekime yardımcı olmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada tam dişsiz D2 ve D3 densitesine sahip mandibula modellerine ''all-on-four'' tekniği ile iki farklı yiv modeline ve fonksiyonel yüzey alanına sahip Nucleoss T6 Standart (tersine payanda şeklinde yiv) ve T6 Torq implantların( V şeklinde yiv) yerleştirilmesinin ardından iki farklı yükleme tekniği ile implant ve implant etrafındaki kemikte meydana gelen stres değerleri ve dağılımı üç boyutlu sonlu elemanlar analizi yöntemi ile incelenmiştir. Çalışma koşullarına uygun 4 model oluşturulmuştur. Çalışmadaki her modelde anterior bölgedeki implantlar 2 numaralı diş bölgesine, posterior implantlar 5 numaralı diş bölgesine yerleştirilmiştir. Ayrıca bütün Anterior implantlar dik açıyla bütün posterior implantlar 17 derecelik açıyla , implant apeks kısımları 4 numaralı dişe doğru olacak şekilde yerleştirilmiştir. Oluşturulan her modele sağ birinci molar dişin fossasına lingualden bukkale doğru 30 derecelik açı ile 250 N büyüklüğünde oblik kuvvet verilerek immediat ve osteointegre yükleme yapılan çalışmada toplam 8 analiz gerçekleştirilmiştir. Bulgular: D3 kemik, D2 kemikten daha fazla gerilmeye ve daha fazla sıkışmaya maruz kalmıştır. İmmediat yüklemelerdeki kemikte meydana gelen stres değerleri osteointegre yükleme koşulundaki stres değerlerinden fazla bulunmuştur. Yüklemelerde Nucleoss T6 Standart implantın kortikal kemikte meydana getirdiği stresler Nucleoss T6 Torq İmplantın meydana getirdiği streslerden daha fazla bulunmuştur. Modellenen implantlardaki meydana gelen Von Misses Değerlerinin D2 kemikte D3 kemiğe nazaran daha fazla olduğu görülmüştür. Osteointegre yüklemelerde İmplantlarda oluşan von misses stres değerleri immediat yüklemelerdeki von Misses değerlerinden fazla bulunmuştur. Ayrıca Standart İmplanttaki von misses Değerlerinin Torq İmplantta meydana gelen von misses değerlerinden fazla olduğu görülmüştür. Sonuç: Kemik yoğunluğunun azalması kemikte oluşan streslerin artmasına sebep olur. İmplant geometrisinde; yiv sayısının artması, boyun bölgesinde mikroyiv bulunması ve implant fonksiyonel yüzey alanın artması implantta oluşan stresi azaltır. V şekilindeki yive sahip implantlar tersine payanda şeklindeki yive sahip implantlara göre kemikte daha az stres oluşturur. Osteointegre yüklemeler kortikal ve trabeküler kemikte immediat yüklemelerden daha az stres oluşturur.
Özet (Çeviri)
Aim: Nowadays, the use of finite element analysis method in dentistry has become widespread because it is seen as the most suitable method for stress analysis measurements. The aim of this study is to examine the stress values of implants with different thread features at different bone densities at different loading times using finite element analysis and to assist the physician in choosing the appropriate implant design and loading time according to the density of the bone to be placed during the surgical operation. Material and Method: In this study, Nucleoss T6 Standard (reverse buttress-shaped thread) and T6 Torq implants (V-shaped thread) with two different thread models and functional surface areas were placed in edentulous mandible models with D2 and D3 density using the“all-on-four”technique. Then, the stress values and distribution occurring in the implant and the bone around the implant with two different loading techniques were examined by three-dimensional finite element analysis method. 4 models suitable for working conditions were created. In each model in the study, the anterior implants were placed in the number 2 tooth region, and the posterior implants were placed in the number 5 tooth region. In addition, all anterior implants were placed at a right angle and all posterior implants were placed at a 17-degree angle, with the implant apex parts towards tooth number 4. A total of 8 analyzes were performed in the study, in which immediate and osteointegrated loading was applied to each model created by applying an oblique force of 250 N at an angle of 30 degrees from lingual to buccal to the fossa of the right first molar tooth. Results: D3 bone has been subjected to more stretching and more compression than D2 bone. The stress values occurring in the bone during immediate loading were found to be higher than the stress values under the osteointegrated loading condition. During loading, the stresses caused by the Nucleoss T6 Standard implant in the cortical bone were found to be higher than the stresses caused by the Nucleoss T6 Torq Implant. It was observed that the Von Mises Values in the modeled implants were higher in D2 bone than in D3 bone. The von Misses stress values occurring in the implants during osteointegrated loading were found to be higher than the von Mises values in immediate loading. Additionally, it was observed that the von misses values in the Standard Implant were higher than the von misses values in the Torq Implant. The von Mises stress values occurring in the implants during osteointegrated loading were found to be higher than the von Mises values in immediate loading. Additionally, it was observed that the von misses values in the Standard Implant were higher than the von mises values in the Torq Implant. Conclusion: Decrease in bone density causes increased stress on the bone. In implant geometry; Increasing the number of threads, the presence of microthreads in the neck area and the increase in the functional surface area of the implant reduce the stress on the implant. Implants with a V-shaped thread, on the contrary, create less stress on the bone than implants with a reverse buttress shaped thread. Osteointegrated loading creates less stress on cortical and trabecular bone than immediate loading.