Menkul kıymet portföy yatırımlarında davranışsal finans yönteminin kullanılması: Kayseri ili örneği
Using behavioral finance method in securities portfolio investments: The case of Kayseri province
- Tez No: 628020
- Danışmanlar: PROF. DR. DERVİŞ BOZTOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, Finansal Bilgi, Finansal Davranış, Yatırım Kararları, Yatırımcı Davranışı, Behavioral Finance, Financial Information, Financial Behavior, Investment Decisions, Investor Behavior
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Geçmişten günümüze psikolojinin pozitif bilimlere dâhil edilip edilmemesi tartışılırken psikolojinin yatırımcı davranışlarını etkilediğine ilişkin yapılan araştırma sonuçları elde edilmiştir. Bunun sonucunda psikoloji, sosyoloji, antropoloji ve bunların yanında birçok beşeri bilimi finansa dâhil eden davranışsal finans ortaya çıkmıştır. Davranışsal finans, finansal yatırım kararlarında bireysel yatırımcıların rasyonel davranmaktan uzak olduklarına ve insani önyargıların etkisinde kaldıklarına odaklanan bir alandır. Geleneksel finanstan farklı olarak insanın irrasyonel veya sınırlı rasyonel olduğu varsayımına dayanmaktadır. Davranışsal finans, yatırımcılar tarafından düzenli olarak yapılan akılla ilgili yanlışlara odaklanmıştır. Bireyler, bazı konularda yanlış yapma eğilimindedirler. İnsanın bir robot veya bir bilgisayar gibi daima akılcı davranması mümkün değildir. Çünkü insan düşünen ve duyguları olan bir varlıktır. Bireysel yatırımcıların, doğru ve kazançlı yatırım kararları verebilmeleri için bireylerin karar sürecini etkileyen önyargı ve eğilimleri tanımaları ve onları yönetebilmeleri ile mümkündür. Bu çalışmada bireysel yatırımcılar değerlendirilmiş ve davranışsal eğilimlerin ve önyargıların Kayseri ilindeki geçerliliğinin ve uygunluğunun tespit edilmesi amaçlanmıştır. Anket çalışmasında Kayseri ilindeki bireysel yatırımcıların öncelikle cinsiyeti, yaşı, medeni durumu, çocuk sayısı ve aylık gelir gibi belirleyici özellikleri ortaya çıkarılmak istenmektedir. Daha sonra finansal özellikler ile yatırımcıların psikolojik eğilimleri arasında oluşturulan hipotezleri analiz etmek için frekans analizleri, T Testi ve kabul edilen hipotezlerde farklılaşmanın hangi gruplar arasında olduğunun belirlenmesi amacıyla, Anova (tek yönlü varyans analizi) testinde, homojenliğe bağlı olarak Post Hoc testleri olan Scheffe Testi ve Dunnett C testleri kullanılarak yorum yapılmıştır. T-testinde ise, kabul edilen hipotezlerde farklılaşmanın hangi gruplar arasında olduğunun belirlenmesi amacıyla Etki Büyüklüğü (ETA2) testi ve ortalamalar kullanılarak yorum yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; Kayseri ilindeki bireysel yatırımcıların yatırım kararlarında davranışsal finans eğilim ve önyargılarının etkisini kuvvetle gösterdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
While discussing whether psychology has been included in positive sciences from past to present, the results of research on psychology affect investor behaviors have been obtained. As a result, behavioral finance, including psychology, sociology, anthropology and many other humanities, has emerged. Behavioral finance is an area that focuses on the individual investors being far from being rational and making them under the influence of human biases in financial investment decisions. It is based on the assumption that man is irrational or limited rational, unlike traditional finance. Behavioral finance is focused on the mind-related mistakes made regularly by investors. Individuals tend to do wrong on some issues. It is not always possible for a person to act rationally, like a robot or a computer. Because human beings are thinking and emotions. It is possible for individual investors to recognize and manage prejudices and trends that affect the decision process of individuals in order to make accurate and profitable investment decisions. In this study, individual investors were evaluated and it was aimed to determine the validity and appropriateness of behavioral tendencies and prejudices in Kayseri province. The survey aims to reveal the characteristics of individual investors in Kayseri, such as gender, age, marital status, number of children and monthly income. In order to analyze the hypotheses formed between the financial characteristics and the psychological tendencies of the investors, frequency analysis, T-Test and Scheffe Test which is the Post Hoc Test which is homogeneity and Comments were made using Dunnett C tests. In the T-test, the effect size (ETA2) test and the means were interpreted in order to determine the differentiation between the accepted hypotheses. According to the results obtained from the research; It has been determined that individual investors in Kayseri province strongly demonstrate the impact of behavioral finance tendencies and prejudices in their investment decisions.