Real exchange rate and risk premilim: Cointegration analyses for Turkey-USA and Turkey-Germany
Reel döviz kuru ve risk primi: Türkiye-ABD ve Türkiye-Almanya için kontegrasyon analizi
- Tez No: 62806
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR KEYDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Reel döviz kuru, satın alma gücü paritesi, korunmalı/korunmasız faiz arbitrajı, serbest döviz piyasası etkinliği, risk primi, birim kök, koentegrasyon, Johansen'in 'maksimum olabilirlik' yöntemi, Real exchange rate, purchasing power parity, covered/uncovered interest parity, foreign exchange market efficiency, risk premium, unit root, cointegration, Johansen's maximum likelihood method. Ill
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
öz REEL DOVIZ KURU VE RISK PRIMI: TÜRKİYE-ABD VE TÜRKİYE-ALMANYA İÇİN KOENTEGRASYON ANALİZİ Tekin, Defne Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nur Keyder Ocak 1997, 83 sayfa Bu çalışma, Satın Alma Gücü Paritesi'nden sapmalar olarak da nitelendirilebilen reel döviz kuru belirleyenlerini analiz etmektedir. Reel döviz kuru modellenirken, modern parasal yaklaşım araçlarından olan reel faiz farkları, parasal büyüklükler oranı ve verimlilik oranı kullanılmış, ayrıca reel petrol fiyat endeksi ve dış ticaret açığı oranına, risk primi timsali değişkenler olarak modelde yer verilmiştir. Çalışmada, reel döviz kura teorisinin altyapısını oluşturduğu düşünülen rasyonal beklentiler hipotezi, serbest döviz piyasası etkinliği, korunmalı ve korunmasız faiz arbitrajı teoremlerinden yararlanılmıştır. Reel döviz kuru teorisi, Türkiye-ABD ve Türkiye-Almanya analizlerinde, 1985:1-1995:12 döneminin aylık zaman serilerine uygulanmıştır. Modeldeki değişkenlerin durağanlık testi, 'augmented' Dickey-Fuller analiziyle yapılmış, değişkenler arası uzun dönemli ilişki ise Johansen'in 'maksimum olabilirlik' yöntemiyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REAL EXCHANGE RATE AND RISK PREMIUM: COINTEGRATION ANALYSES FOR TURKEY-USA AND TURKEY-GERMANY Tekin, Define M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Nur Keyder January 1 997, 83 pages This thesis analyzes the determinants of the real exchange rate, namely the deviations from the Purchasing Power Parity state. Throughout modelling the real exchange rate, modern monetary approach tools, such as the real interest rate differential, monetary aggregate ratio, and productivity ratio are used together with the real oil price and trade account deficit ratio, as proxies for the risk pretnia. Rational expectations hypothesis, foreign exchange market efficiency issue, covered/ uncovered interest parity theorems and risk premia are the main concepts which constitute the background of the real exchange rate theory examined in the thesis. The theory of the real exchange rate is applied to Turkey-USA and Turkey- Germany cases with monthly data selection for the period 1985:1-1995:12. Stationarity of the variables in the model is analyzed with the 'augmented Dickey- Fuller' tests and the long-run relationship among them is investigated with Johansen's maximum likelihood procedure.