Laparoskopik kolesistektomi geçiren hastalarda vücut kitle indeksinin postoperatif ağrı şiddetine etkisi
  1. Tez No: 628084
  2. Yazar: MAHMUT ERSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL ERDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Analjezi, NRS, Obesity, Analgesia, NRS
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmada laparoskopik kolesistektomi cerrahi işlemi uygulanan hastalarda beden kitle indeksinin postoperatif akut ağrı üzerindeki etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Ocak 2020-Mart 2020 tarihleri arasında hastanemizde laparoskopik kolesistektomi cerrahi yöntemi uygulanan 35 obez olmayan ve 26 obez olmak üzere toplam 71 olgunun dosyası prospektif olarak dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar normal vücut ağırlığında (Grup1)(24,9>BKİ>18.5) ve obez (BKİ>35)(Grup2) olarak iki gruba ayrılmıştır. Hastaların yaş, cinsiyet,post operatif ek analjezi ihtiyacı, bulantı kusma,opioid ihtiyacı, memnuniyet durumu ve postoperatif 1, 2. 4, 8. ve 18. saat hastaların NRS ağrı skorları (Numeric Rating Scale) hasta memnuniyeti (Likert Ölçeği) kaydedildi. Bulgular: Grup1'in kadın%65,7, erkek %34,3, grup2'nin kadın %88,5, erkek %11,5 , toplamında ise kadın %75,4, erkek %24,6 olup, Grup2 de kadınlar erkeklere göre oran olarak daha yüksekti ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı(p0,05). Sonuç: Çalışmamızda; obez hastalarda akut postoperatif döneminde ağrı skorlarının daha yüksek olduğu ve daha fazla analjezi ihtiyacı olduğu bulunmuştur. Postoperatif dönemde obezite durumu göz önünde bulundurarak analjezi ihtiyacı belirlenmesi kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Objective: In study we aimed to evaluated the effect of body mass index (BMI) on postoperative acute pain in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy. Materials and Method:. This study included prospective files of a total of 71 patients, 35 non-obese and 26 obese, who underwent laparoscopic cholecystectomy surgery between January 2020 and March 2020. Patients were assigned to 2 groups according to their BMI: normal weight group (Group 1) (24.9>BMI>18.5) and obese group (Group 2) (BMI>35). The age, sex, postoperative additional analgesic requirement, nausea, vomit, opioid requirement, patient satisfaction (Likert scale) and postoperative 1, 2, 4, 8. and 18. hours Numeric Rating Scale (NRS) scores of patients were recorded. Results: In the group1 was 65.7% female and 34.3% male, in the group2 was 75,4% female and 24,6% male, in the total was 75.4% is female and 24.6% is male. In Group 2, the ratio of females was higher than males, and there were significant between-group differences(p0.05). Conclusions: In our study, it was found that in the acute postoperative period the pain scores of obese patients were higher and more analgesics were needed. We suggestrd that the analgesic requirement in the postoperative period should be determined considering obesity.