Akut gastroenterit tanısıyla hastanede yatarak tedavi edilen ve sepsis gelişen hastaların son 5 yıllık değerlendirilmesi
Last five years evaluation of hospitalized patients with septicemia following acute gastroenteritis
  1. Tez No: 628085
  2. Yazar: MERYEM EROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. NAZAN DALGIÇ, DR. AYŞE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, akut gastroenterit, sepsis, children, acute gastroenteritis, sepsis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Beş yaşın altındaki çocuklarda hospitalizasyonun önemli bir nedeni olan akut gastroenteritler ölümle sonuçlanabilmektedir. Çalışmamızda gastroenterit nedeniyle hospitalize edilen çocuklardan geniş bir hasta grubu retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı akut gastroenteritlerin klinik, biyokimyasal özelliklerinin değerlendirilmesi, muhtemel etiyolojik ajanların belirlenmesi ve hastanede tedavi süresi üzerinde etkili olan değişkenlerin incelenmesi ile bunların sepsis gelişim riski açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli, retrospektif olarak gerçekleştirildi. Ocak 2015- Aralık 2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Kliniği'nde akut gastroenterit tanısıyla yatarak tedavi edilen hastalar ile beraber gastroenterit enfeksiyonu esnasında sepsis gelişen 1 ay üzeri ve 16 yaş altı kız ve erkek tüm hastalardan oluşmaktadır. Bulgular: Çalışmamıza yaşları 1 ay ile 16 yaş arasında değişen; 503'ü (%54,4) erkek, 421'i (%45,6) kız olmak üzere toplam 924 hasta dahil edilmiştir. Hastaların daha önce gastroenterit nedeniyle yatış öyküsü, semptomların görülme sıklıkları, eşlik eden ek hastalıkları, laboratuvar değerleri incelendiğinde hastalarda en sık görülen semptomlar ishal, kusma, ateş, halsizlik, karın ağrısı ve iştahsızlık idi. En sık saptanan bulgular ateş ve dehidratasyondu. Çalışmamıza dahil edilen 924 hastanın 288'inde sepsis geliştiği görüldü. Sepsis gelişen hastaların sepsis gelişmeyenlere göre daha uzun süre hastanede yattığı, daha çok komplikasyon geliştirdikleri ve laboratuvar parametrelerinde anlamlı değişiklik saptandığı görüldü. Hastaların yaşı, kusma süresi, kusma sıklığı, ishal süresi, ishal sıklığı, ateş arasında farklılık saptanmadı. Sepsis olan ve olmayan gruplar arasında anlamlı farklılık olan parametreler ile sepsis durumu arasında Receiver Operating Characteristic (ROC) analizi yapıldığında sepsisi belirlemede en iyi iki parametrenin C-reaktif protein (CRP) ve prokalsitonin (PCT) olduğu saptandı. Sonuç: Akut gastroenterit tanısıyla yatarak tedavi gören çocukların %25,6'sında sepsis geliştiği ve sepsis gelişiminin hastane yatışını ve tedavi süresini uzattığı görüldü. Bu nedenle akut gastroenterit nedeniyle izlenen hastaların sıvı-elektrolit dengesi yanında sepsis açısından da dikkatli bir şekilde takip edilmesi morbidite ve mortalite açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Acute gastroenteritis is an important cause of hospitalization in children under the age of five, it may result in death. In our study, a large group of patients who were hospitalized for gastroenteritis were evaluated retrospectively. We identified a large group of pediatric patients who were hospitalized for gastroenteritis were evaluated retrospectively. The aim of this study is to evaluate the clinical and biochemical properties of acute gastroenteritis, to identify possible etiological agents and to evaluate the variables that affect the duration of treatment in the hospital and to evaluate the risk of developing sepsis. Material and Method: This is a single-centered retroprospective study based on the hospitilized patients with acute gastroenteritis and devoleped sepsis aged over 1 month and under 16 years treated in the pediatric infectious disease clinic of the Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital from January 2015 to December 2019. Results: Our study includes 924 acute gastroenteritis patients, including 503 (54.4%) boys and 421 (45.6%) girls. The 924 children with acute gastroenteritis consisted of 503 (54,5%) males and 421 (45,6%) females with a mean age of 27,82 ±31,55(1- 190,73) months. When we questinare hospitilized patients due to acute gastroenteritis about previous hospitalization due to gastroenteritis, frequency of symptoms, accompanying additional diseases, and laboratory values, the most common symptoms of patients were diarrhea, vomiting, fever, weakness, abdominal pain and anorexia. The most common clinical findings were fever and dehydration. Sepsis was developed 288 of the 924 patients. Patients who developed sepsis stayed in the hospital for a longer period of time than those who did not develop sepsis, developed more complications, and significant changes were detected in laboratory parameters. There was no difference between patients age, duration of vomiting, frequency of vomiting, duration of diarrhea, frequency of diarrhea and fever. When ROC analysis was made between the parameters with the groups who developed sepsis and had not developed sepsis, the two best parameters to determining the sepsis were CRP and PCT. Conclusion: It was observed that 25.6% of all patients receiving treatment with the diagnosis of acute gastroenteritis developed sepsis and the development of sepsis prolonged the hospitalization and treatment period. For this reason, careful follow-up fluid-electrolyte balance of patients who developed sepsis, is important for morbidity and mortality.