Brentano's analysis of mental phenomena
Brentano'nun mental edimler analizi
  1. Tez No: 62809
  2. Yazar: SERVET GÖZETLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Fenomen, Fiziksel Fenomen, Mental Fenomen, Mental Edim, Yönelmişlik, Yönelimsel ilişki, Bilinç, Phenomenon, Physical Phenomenon, Mental Phenomenon, Mental Act, Intentionality, Intentional Relation, Consciousness
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZ BRENTANO'NUN MENTAL EDİMLER ANALÎZÎ Gözetlik, Servet Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet inam Şubat 1997, 143 sayfa Bu tez dört ayrı kısımdan oluşmaktadır. Her kısım Brentano'nun Psychology from an Empirical Standpoint adlı eserini belirli bir açıdan irdelemektedir. Birinci kısım Brentano'da iki tür fenomenin doğasının doğru bir açıklanışını amaçlar. Bunun yanında fiziksel fenomenin mümkün iki özelliği tartışılır. ikinci kısım fiziksel ve mental fenomenin epistemolojik temellerini açıklığa kavuşturmayı amaçlar, içsel algının hem dışsal hem de içsel gözleme göre daha kesin olması yönünde bir üstünlüğü dile getirilir. Üçüncü kısım fiziksel ve mental fenomenler arasındaki farkın kısa yorumsal bir açıklamasını amaçlamaktadır. Mental fenomenlerin uzamsal olmayışları yanında yönelimsel bir niteliğe sahip oldukları iddiası dikkate alınır.VI Dördüncü kısım mental edimlerin kendi üzerine dönmeleri özelliğinin belirlenmesi ile başlayıp, bu niteliğin bizi sonsuz bir komplikasyona götürdüğü görüşünü ortaya atar. Bu komplikasyona ilişkin önerilen üç ayrı çözüm dikkate alınır. îlk olarak bazı psikologlar tarafından önerilen bir çözüm, Brentano'nun bakış açısıyla, doğurduğu bazı güçlükler nedeniyle reddedilir. îkinci olarak Brentano'nun kendi çözümü üzerinde önemle durulur. Brentano'nun yaptığı bazı argümanlar arasında bir ilişki olduğu varsayımına dayanarak uygun bir düşünce çizgisi önerilir. Bu bizi mental edimlerin objeleriyle olan yönelimsel ilişkilerinin detaylı bir araştırmasına götürür, böylece Brentano'nun temel iddiaları için tutarlı bir zemin hazırlanmış olur. Bu temelde Brentano'nun önerisinin bizi böyle bir komplikasyondan kurtaracağı görüşü açıklığa kavuşur. Son olarak Grossmann'ın çözümü dikkate alınır. Fakat Grossmann'ın çözümü mental edimlerin sonsuz komplikasyonundan nasıl kurtulabileceğimizin tutarlı bir açıklamasını sağlıyor görünmemektedir.
Özet (Çeviri)
Hi ABSTRACT BRENTANO'S ANALYSIS OF MENTAL PHENOMENA Gözetlik, Servet M.S., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Ahmet tnam February 1997, 143 pages This thesis consists of four separate chapters. Each chapter concentrates on a certain aspect of Franz Brentano's work, Psychology from an Empirical Standpoint. Chapter I deals with a correct understanding of the nature of two kinds of phenomenon in Brentano, namely, physical and mental phenomena. Also, two possible characteristics of physical phenomena are considered. Chapter II aims to clarify the epistemological foundations of these two kinds of phenomena. It is argued that inner perception has a superiority over both outer perception and inner observation in terms of having an infallibility. Chapter III is concerned with the presentation of a short interpretative account of the distinction between mental and physical phenomena in PES. Two characterizations, namely, non-spatiality and the intentional character of mental phenomena are considered.IV Chapter IV starts off with a presentation of the self-conscious character of mental acts, and an interpretation of this character of mental acts reveals the apparent danger of an infinite regress of mental acts. Three distinct solutions to the infinite regress problem are investigated. Firstly, an assumption suggested by some psychologists is rejected because of giving rise to many difficulties from Brentano's viewpoint. Secondly, a great emphasis is put on Brentano's own suggestion. An adequate line of thought is suggested, depending upon a connection between some of the arguments which Brentano makes in PES. This leads us to a detailed examination of the intentional relations of accompanying presentations to their objects, by doing so, a consistent ground is constructed for Brentano's final assertions. On this basis, it is concluded that unlike the former suggestion, Brentano's argument consistently allows us to avoid such a regress by being compatible with his original viewpoint. Finally, Grossmann's suggestion is taken into consideration. It is argued that Grossmann does not seem to provide us with a consistent account of how one can escape from the infinite regress.