The Effects of different cooperative learning methods on achieevement and retention of preservice secondary school teachers
Farklı işbirlikli öğrenme yöntemlerinin hizmet öncesi orta öğretim öğretmenlerinin başarısı ve hatırda tutuması üzerindeki etkileri
- Tez No: 62810
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AKSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İşbirlikli Öğrenme, Öğretmen Eğitimi, Birleştirme, Grup Araştırması, Cooperative Learning, Teacher Education, Jigsaw, Group investigation
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
oz FARKLI İŞBİRLİKLİ Ö?RENME YÖNTEMLERİNİN HİZMET ÖNCESİ ORTAÖ?RETİM Ö?RETMENLERİNİN BAŞARISI VE HATIRDA TUTMASI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Özkılıç, Rüçhan Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Aksu Ocak 1997, 156 sayfa Bu çalışmanın amacı grup araştırması ve birleştirme işbirlikli öğrenme yöntemlerinin“Öğretim İlke ve Yöntemleri”dersinde hizmet öncesi ortaöğretim yabancı dil öğretmenlerinin bilişsel ve duyuşsal alandaki amaçlardaki başarısı ve hatırda tutma üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Bu çalışmanın örneklemini Uludağ Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümünde ikinci sınıf öğrencisi olan ve“Öğretim İlke ve Yöntemleri”dersini alan 80 öğrenci oluşturmaktadır. İngiliz Dili Eğitimi, Alman Dili Eğitimi ve Fransız Dili Eğitimi Bölümleri sırası ile grup araştırması, birleştirme ve geleneksel yöntemlere seçkisiz örnekleme yoluyla atanmışlardır. Bu çalışmada bir basan testi, bir görüş tarama testi ve üç gözlem formu araç olarak kullanılmıştır.Bu araçlar araştırmacı tarafından bilişsel ve duyuşsal alandaki amaçlan ölçmek ve işbirlikli öğrenme yöntemleri içerisinde yer alan grup süreçlerini gözlemek amacıyla geliştirilmiştir. Bu araçlar ön-test, son-test ve hatırda tutma testi olarak kullanılmıştır. Veriler madde analizi, güvenilirlik, standart kayma, ortalama, tek yönlü varyans analizi ve Tukey testi kullanılarak analiz edilmiştir. Tek yönlü varyans analizlerinin sonuçlan üç grup arasında bilişsel ve duyuşsal amaçlardaki basan ve hatırda tutma açısından anlamlı farkların olduğunu göstermiştir. Bilgi, kavrama ve uygulama düzeylerindeki amaçlar ile ilgili son test sonuçlarının tek yönlü varyans analizleri bu üç düzeyin her birinde gruplar arasında anlamlı farkların olduğunu göstermiştir. Derse karşı tutum, sosyal kazanımlar ve kişisel kazanımlar ileVI ilgili duyuşsal amaçların son test sonuçlarının tek yönlü varyans analizleri bu üç grup amacın her birinde gruplar arasında anlamlı farkların olduğunu göstermiştir. Hatırlama testi ile ilgili varyans analizlerinin sonuçlan gruplar arasında üç düzeydeki bilişsel amaçların tümünde anlamlı farkların olduğunu göstermiştir. Derse karşı tutum, sosyal kazanımlar ve kişisel kazanımlar ile ilgili duyuşsal amaçların hatırlama testi sonuçlarının tek yönlü varyans analizleri bu üç grup duyuşsal amacın her birinde gruplar arasında anlamlı farkların olduğunu göstermiştir. Gözlem formları ile ilgili sonuçlar ise işbirlikli öğrenme gruplarında sağlıklı grup süreçlerinin gerçekleşmesi için gerekli olan koşulların yerine geldiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE EFFECTS OF DIFFERENT COOPERATIVE LEARNING METHODS ON ACHIEVEMENT AND RETENTION OF PRESERVICE SECONDARY SCHOOL TEACHERS Özkılıç, Rüçhan Ph.D., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Meral Aksu January 1997, 156 Pages The purpose of this study was to investigate the effects of jigsaw and group investigation cooperative learning methods on achievement of objectives in cognitive and affective domains and retention of preservice secondary school language teachers in“Teaching Principles and Methods”course. The subjects of the study consisted of 80 second year students taking this course in the Foreign Languages Education Departments at Uludağ University. The English Language Education, German Language Education and French Language Education Departments were assigned randomly to group investigation, jigsaw and traditional methods of instruction respectively. An achievement test, an opinnionnairre and three observation forms were used as instruments of this study. These instruments were developed by the researcher for measuring the objectives of cognitive and affective domains and for observing the group process in cooperative learning methods respectively. The achievement test and oppinionnaire were used as pre-test, post-test and retention test. The data were analyzed by using item analysis, reliability, means, standard deviations, one-way analysis of variances and Tukey tests. The results of one-way analysis of variances revealed that there were significant differences among three groups in terms of achievement of cognitiveIV objectives, affective objectives and retention. One-way analysis of variances on post- test results related to the knowledge, comprehension and application level objectives showed that there were significant differences among groups at all of the three levels. One-way analysis of variances on the post-test results of affective objectives related to the attitudes toward course, social gains and personal gains showed that there were significant differences among groups at all of the three groups of affective objectives. The results of one-way analysis of variance related to the retention test results showed that there were significant differences among groups at all of the three levels of cognitive objectives. One-way analysis of variances on the retention test results of affective objectives related to the attitudes toward course, social gains and personal gains showed that there were significant differences among groups at all of the three groups of affective objectives. The results of observation forms showed that the requirements related to healthy group processes in cooperative learning were actualized in both group investigation and jigsaw groups.