Love, betroyal and revenge in medea, The Spanish Tragedy and Hamlet
Medea, The Spanish Tragedy ve Hamlet'te aşk, ihanet, ve intikam ögeleri
  1. Tez No: 62812
  2. Yazar: NURAN KENDİGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNAL NORMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Trajedi, Aşk, İhanet, İntikam IV, Tragedy, Love, Betrayal, Revenge iii
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
oz MEDEA, THE SPANISH TRAGEDY YE HAMLET TE AŞK, İHANET VE İNTİKAM Ö?ELERİ Kendigül, Nuran Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Ünal Norman Ocak 1997, 68 sayfa İntikam trajedisi yada“kan trajedisi”, trajedinin belirgin bir alt türüdür. Başlangıcı eski Yunan trajedilerine kadar uzanır ve Euripides'in Medea'sı (M.Ö.431) bu türün en iyi örneklerindendir. Ancak intikam trajedisi türü, Romalı oyun yazan Seneca tarafından geliştirilmiştir. Seneca intikam trajedisi, cinayet ve intikam arayışına dayanır. Bu tür, Elizabeth döneminde popüler olmuştur ve aynı dönem içinde Kyd'in The Spanish Tragedy oyunu önemli bir yer tutar. Shakespeare'de Uames döneminde, Hamlet ile bu türü en yüksek noktasına ulaştırmıştır. Bu tez çalışması değişik dönemlerde yazılmış olan üç intikam trajedisini ele alacaktır. Tezin amacı, farklı dönemleri dikkate almadan, hangi dönemde yazılmış olursa olsun üç oyunda da yer alan“Aşk”,“İhanet”ve“İntikam”kavramlarının intikam trajedisinin temel dayanakları olduğunu göstermek ve desteklemektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOVE, BETRAYAL AND REVENGE IN MEDEA, THE SPANISH TRAGEDY AND HAMLET Kendigül, Nuran M.A., Department of English Language Education Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Ünal Norman January 1997, 68 pages Revenge tragedy or“tragedy of blood”is a distinct sub-genre of tragedy. Its origin can be traced to ancient Greek tragedy, among which Euripides' Medea (431 BC) stands as a good example. However, the genre is developed by the Roman playwright, Seneca. The Senecan Revenge tragedy is based on a murder and the quest for vengeance. The genre became very popular in the Elizabethan Age, in which Thomas Kyd's The Spanish Tragedy has a prominent place. It is Shakespeare, though, who raised this type of tragedy to its highest point with his Hamlet. This thesis will concern itself with three revenge tragedies of different periods: Euripides' Medea, of the ancient Greek period, Kyd's The Spanish Tragedy, of the Elizabethan period, and Shakespeare' s Hamlet, of the early Jacobean period. The thesis will aim to support the view that, regardless of the different periods these plays were written in, basically three elements appear to be the integral parts of the revenge tragedy:“Love”,“Betrayal”and“Revenge”.