Okul müdürlerinin mentorlük düzeylerinin öğretmen görüşlerine göre çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of the school principals' mentoring levels in terms of several variables according to the opinions of teachers
  1. Tez No: 628155
  2. Yazar: MUSTAFA KAFALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPASLAN GÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mentor, Okul Müdürleri, Öğretmenler, Mentorlük, Mentor, School Principals, Teachers, Mentoring
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı okul müdürlerinin mentörlük düzeylerinin Milli Eğitim Bakanlığı'nın değişik kademelerinde çalışan öğretmenlerin görüşlerine göre çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Sivas ilinde görev yapan öğretmenler, örneklemini ise araştırmaya gönüllülük esasına göre katılan 334 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Yılmaz, Kurşun Köksal (2015) tarafından geliştirilen“Okul Müdürlerinin Mentorlüğü Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde yüzde, frekans, t test, tek yönlü varyans analizi, tukey testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin görev yaptıkları eğitim kademelerinde ana sınıfı düzeyinde müdürlerin mentorlük düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin branşları itibariyle ana sınıfı öğretmenlerinin müdürlerini iyi bir mentor olarak gördüğü ortaya çıkarken, mevcut okul müdürü ile çalışma süresi açısından bakıldığında 0-3 yıl aynı müdürle çalışan öğretmenlerin müdürlerinin mentorlük görevlerini yerine daha çok getirdiğine inandıkları bulgusuna ulaşılmıştır. Yine araştırmada okul müdürlerinin mentorlük düzeylerinin öğretmenlerin cinsiyet, okul türü, yaş, kıdem, eğitim durumu, okulda çalışma süreleri açısından farklılaşmadığı görülmüştür. Araştırma sonunda okul müdürlerinin iyi bir mentor olmaları için neler yapılması gerektiğine dair önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the mentoring levels of school principals in terms of several variables according to the opinions of teachers working at different levels in Ministry of National Education. A correlational screening model was used in the study. The population of the study consisted of teachers working in the province of Sivas in the academic year 2018-2019. 334 teachers agreed to participate in the study. The data of the study were collected by using“School Principals' Mentoring Level Scale ”developed by Yılmaz, Kurşun, Köksal (2015) and a personal information form prepared by the researcher. Percentages, frequencies, t-test, one-way ANOVA, tukey were used to analyze the data. The results of the study revealed that the mentoring levels of the principals at the preschool level were high. While it was found out that the principals of preschool education institutions were perceived as good mentors by the teachers working with them in terms of their branches, it was also shown that the school principals were perceived to be carrying out their mentoring duties by the teachers who worked with the same principal for 0-3 years in view of working time with the current school principal. Moreover, it was concluded that the mentoring levels of the school principals did not differ in terms of gender, type of school, age, seniority, educational status, working time at the school. At the end of the study, a number of implications were made on what should be done to render the school principals as good mentors and models.