Molla Halil el-İs'irdî'nin Şerhu Dıyau Basîreti Kalbi'l-A'ruf fi'Tecvîdi ve'r-Resmi ve Ferşi'l-Hurûf adlı eserinin tahkik ve değerlendirilmesi
دراسة وحتقيق ألفية مال خليل اإلسعردي املسماة بشرح ضياء بصرية قلبالعروف يف التجويد والرسم وفرش احلروف
- Tez No: 628174
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİM DÖNER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Religion
 - Anahtar Kelimeler: Kıraat, Hafs, Mahreçler, Vakf, Sıfatlar, Med, İhfâ, İdğam, Recitation, Hafs, sources, vakf, adjectives, med, ihfa, idgam
 - Yıl: 2020
 - Dil: Arapça
 - Üniversite: Bingöl Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 293
Özet
Bu çalışma Molla Halil es-Si'irdî'nin“Şerhu Dıyai Basireti Kalbi'l-Arûf fi't-Tecvidi ve'r-Resmi ve Ferşi'l-Hurûf”adlı manzum eserinin Tecvidle ilgili bölümünün tahkikidir. es-Si'irdî, kendisinden sonraki nesillere Tefsir, Fıkıh, Akaid, Hadis, Arap Dili, Kıraat vb. ilimlerde büyük bir ilmî miras bırakmıştır. Çalışmamıza konu olan eser, Serî' Bahri vezniyle yazılmış ve bin yüz on beyitten müteşekkildir. es-Si'irdî yöntem olarak İmam İbnu'l-Cezerî'nin el-Mukaddimetu'l-Cezeriyye ve İmam Şatıbî'nin Harzu'l-Emânî ve Vechu't-Tehânî adlı eserlerini takip etmiştir. esSi'irdî, Mukaddimede Kur'an-ı Kerim tilavetinin adabı, fazileti ve hükümlerini serdettikten sonra, birinci bölümde Tecvid, ikinci bölümde Resmu'l-Mushaf, üçüncü bölümde Ferşiyyatu'l-Hurûf meselelerini ele almış, daha sonra meşhur on kıraat imamının kısa biyografilerini vererek eserini nihayete erdirir. Molla Halil es-Si'irdî, Kıraat vecihleri ve Ferşiyyatu'l-Hurûf'u öğrenmek isteyenlere kolaylık olması için, Hafs rivayetlerine işareten veya sarahaten dikkat çekmiş; ancak diğer kıraatlere değinmekle yetinerek kıraatlerin hangi kıraat imamına ait olduğunu belirtmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study was an analysis of the Tajwid section of Molla Halil es-Si'irdî's verse titled“ Şerhu Dıyai Basireti Kalbi'l-Arûf fi't-Tecvidi ve'r-Resmi ve Ferşi'lHurûf .”Es-Si'irdî left behind significant scientific volumes on Tafsir, Fqih, Akaid, Hadith, Arabic language, recitation, etc. The work that was scrutinized in the present study was written with Serî Bahri rhythm and includes one thousand hundred and ten couplets. In methodology, Es-Si'irdî followed the al-Mukaddimetu'l-Cezeriyye by Imam Ibnu'l-Cezerî and Harzu'l-Emaniî and Vechu't-Tehânî by Imam Şatıbî. After propounding the manners, virtues and rules of the recitation of Quran in the introduction, es-Si'irdî discussed the issues of Tecvid in the first chapter, Resmu'lMushaf in the second chapter, and Ferşiyyatu'l-Hurûf in the third chapter, and then provided short biographies of ten recitation imams before completing his work. Molla Halil es-Si'irdî drew attention to the Hafs narratives as tokens or for their clarity for the convenience of those who wanted to learn the recitation angles and Ferşiyyatu'l-Hurûf; however, only mentioned the other recitations, and did not specify which recitation imams these originated from.