XVIII. yüzyılda Kilis ve çevresindeki aşiretler
The tribes in Kilis and around in the 18th century
- Tez No: 628188
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT KUZUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Kilis, Konargöçer, Aşiret, Eşkıya, Eşkıyalık, Ottoman, Kilis, Nomadic, Tribe, Bandit, Banditry
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Dünya tarihi açısından en önemli devletlerden bir tanesi şüphesiz Osmanlı Devleti'dir. Osmanlı Devleti bünyesinde birçok yapı bulundurmaktaydı. Bunların içerisinde konargöçer aşiretler önemli bir yer teşkil etmektedir. Osmanlı Devleti'nin özellikle XVIII. yüzyılın son çeyreğinden itibaren güç kaybetmesi Anadolu'da ciddi bir güç kaybı yaşamasına sebep olmuştur. Bu durum aşiretler üzerinde otorite eksikliğini de beraberinde getirmiş olup, bununla birlikte aşiretler eşkıyalık hareketlerine girişmişlerdir. Özellikle XVIII. yüzyıl eşkıyalık hareketlerinin arttığı bir dönem olmuştur. Devlet ise eşkıyalığı önlemek adına iskan kararı çıkarmıştır. Ancak bazı aşiretler iskan konusunda direnç göstermiştir. Bu bağlamda çalışmamızda aşiretlerin eşkıyalık olayları, iskanı ve genel durumları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda arşiv kaynakları ve literatürdeki kaynaklardan faydalanarak Kilis ve çevresindeki aşiretler ele alınmış olup, giriş bölümünde araştırma alanı ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bu çalışma toplamda dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Osmanlı Devleti'nde yer alan aşiretlerin yönetim biçimi, sosyal ve iktisadi durumları ele alınmıştır. İkinci bölümde, Kilis ve çevresinde yer alan aşiretlerin nüfusları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, Osmanlı Devleti'nde aşiretlerin iskan edilmesi ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise, Kilis ve çevresinde bulunan aşiretlerin eşkıyalıkları incelenmiştir. Bölgede ne tür eşkıyalık hareketlerinde bulundukları ve nerelerde etkin oldukları ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ottoman Empire is undoubtedly one of the most important states in the world history. Ottoman Empire have had many of structures diversity. Nomadic tribes are one of important among this structures. Losing power of Ottoman Empire especially in the last quarter of 18th century caused to lose its power in Anatolia. This situation has made an authority gap on the tribes, however tribes have started banditry activities. Espacially 18th century is a period which banditry activites have increase. State has made settlement laws to prevent banditry. But some of the tribes has resisted to settlement laws. In this context thesis has focused on to the banditry activites of the tribes, settlement and general situation. İn our work, archive resources and literature reseources being benefitted, the information about the tribes in Kilis and around it and the research field is given in the prologue. This thesis comprises of four chapters. In the first chapter administration way, polity, social and economic situations of the tribes in Ottoman Empire have been discussed. In the second chapter the population of the tribes in Kilis and around has been discussed. In third chapter information has given about settlement activities for tribes in Ottoman Empire. Lastly in fourth chapter the banditry activities of the tribes in Kilis and around have been examined. It has been exhibited what kind of banditry activites they have made and what part of the area they are forceful.